Petr Voldán: Jako v pohádce

Pohádkový fenomén i letos ovládl vánoční dny a čas mezi nimi a přelomem roku. Nepřeháníme to s pohádkovým světem nějak moc, ptá se a zároveň hledá odpovědi z různých pohledů autor pravidelné pondělní glosy Petr Voldán:

Čáry máry patří do pohádek. Jsme sice národ pohádkami posedlý, máme skvostné pohádkáře od těch klasických až po nejmodernější. Jenomže tento rok mi připadá, že nadpřirozený svět nějak moc válcuje realitu. Kdo se nechá polapit do tenat tajemných hradů, hvozdů, princezen, šikovných ševců, bratrů, tajemných krkavců, jen tak se nevysmekne. A televize utekly k pohádkovým světům hodně před svátečními dny a pohodlně nasadily příběhy dobra a zla na večerní časy Vánocům sotva na dohled. Asi se řídily tvrzením, že na pohádky se dívá víc dospělých než dětí.
Máme snad už dost pohádkářů z řad politiků a jejich příběhů – často mnohem neskutečnějších, než ty o ježibabách a devítihlavých dracích, ve kterých mnohem častěji vyhrává zlo nad dobrem? Pohádkové vykuky nakonec přece jen nějaký chytrý dobrák potrestá nebo z boje o princeznu nebo dokonce království vyšachuje, v životě ale dobro zůstává často výsadou slabších a nakonec poražených.
Politici odzdola až do nejvyšších hradních – tedy skoro pohádkových - kulis reality dokáží pro svoje počínání vymyslet hodně neskutečné příběhy - kam se na ně pohádkáři hrabou. Kupodivu ale jim je baštíme stejně jako ony čáry a máry na hradech i v podhradí. Snad by jeden měl uvěřit, že super sídla se vyloupnou z úspor v koženém bezedném váčku, že někteří podvodníci mají stáje přeplněné beránky, co se třesou jak o život a sypou se z nich hned eura namísto obstarožních zlaťáků.
Pohádkománie se vyznačuje ale mnoha dalšími rysy – posedlost po imaginárním světě je třeba krmena příběhy nedotaženými, rychlokvašenými až neskutečně překombinovanými, jen když je tu nový kus. A do pohádek se stěhují pseudohvězdy snad ze všech oborů lidské činnosti. Inu, když to lidi chtějí, mají to mít. Co na tom, že po svátečních dnech bude procitnutí z pohádkových kulis do denní reality poněkud tvrdé. To je, čáry máry, prostě fuk. Takže pozor na pohádkáře a teď už klidné pondělí i poslední letošní skoro týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio