Petr Voldán: Koho do křesla - kozla, vlka nebo lišku?

Stálice letních dnů - téma koho budeme mít v křesle ministra kultury, se znovu vynořila. Prezident odmítá akceptovat návrh sociálních demokratů. A tak si dál pohrává jak s nimi, tak s premiérem. Kauza se táhne a tak je tu na totéž téma opět glosa. Tentokrát se Petr Voldán zamyslel v širších souvislostech.

Možná ale až tak zrovna o to křeslo při přetahované, kdo tu je mocnější nejde. A o tom, že se prezident nechová zrovna státnicky asi už také není sporu. Vybírat ministry není jeho role.

Prezident Miloš Zeman

Kdybychom to s velkou nadsázkou přehnali, tak by teoreticky měl podepsat i nominaci Ferdy mravence - chlapíka pověstného sloganem “práce všeho druhu”. V takovém případě bych ale souhlasil s dlouhým přemýšlením, asi i odmítnutím podobného znevážení úřadu hlavy státu, která by takovou “skopičinku” měla podepsat.

Ale návrh na Ferdu mravence na stole neleží

Byť můžeme nad nominacemi sociálních demokratů na ministerské posty kroutit hlavou sebevíc, mají na ně právo. Už poslední ministr kultury nebyl zrovna esem v oboru. Což kupodivu nevadilo - i proto úvahy, jestli tolik jde o kvalifikaci kandidáta nebo něco jiného.

Exministr kultury Antonín Staněk a kandidát na ministra kultury Michal Šmarda

Logicky padají otázky, proč nevadily dřívější nominace lidí bez zjevné zkušenosti s oborem. Úřednice, později ministryně pro místní rozvoj Šlechtová možná kdysi chodila do střeleckého kroužku, ale ani takovou indicii, svědčící o tom, že “se zabývala problematikou obrany” zdroje neuvádějí. Přesto její jmenování na post ministryně obrany prezident podepsal.

U kulturní nominace vadí, že se kandidát “nezabýval problematikou”

Asi je ta kultura mnohem zásadnější pro hlavu státu i stát, než obrana.

Chápu logiku, že je lepší mít v čele resortu odborníka než schválit kozla, vlka nebo lišku. Znáte přece ta přirovnání pro podivné střety zájmů, ke kterým by došlo, když uděláte kozla zahradníkem, vlka pasáčkem ovcí a nebo - jak to mají Angličané - když byste dali lišce hlídat husy.

Jan Hamáček

Na druhou stranu pochopitelně souhlasím s námitkou - to, že je někdo výborný na cibuli a růže, neznamená, že zákonitě musí být skvělým ministrem zemědělství.

Kdežto i pytlák může být dobrým hajným

Všechno je to zkrátka o rozumu, soudnosti a konkrétních lidech.

Což jsou ovšem atributy, které platí i pro kauzu křesla ministra kultury. Protože se ale lecčeho z toho nedostává na všech stranách sporu, jsme tam, kde jsme. Navíc prestiži a důstojnosti hlavy státu podobné schválnosti zrovna nepomáhají. Ale teď už pohodový pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.