Petr Voldán: Nakažlivá lapálie s láhvemi

Občas člověka pobaví, když zjistí, že jeho trapas je problémem, který se nevyhýbá ani jiným. A když je to záležitost úsměvná se spoustou historek okolo, řekl si autor dnešní pravidelné pondělní glosy Petr Voldán, že tentokrát se nebude ohlížet po tématech z politiky nebo nepříjemnostech a tak vám poví, co je to „Nakažlivá lapálie s láhvemi“:

Úsměv a tím spíš smích navíc prý lečí. Takže dnes jedna pilulka pro lepší zdraví a hlavně náladu. Taky občas koupíte něco v láhvi, která je vratná a i když je třeba jen jedna, je vám líto ji jen tak vyhodit? Asi zbytečná otázka. Stejně jako pátrání, jestli i vy zapomínáte ten prokletý papírek s čárovým kódem a částkou za odevzdanou flašku nakonec u pokladny proměnit v peníze a zlevnit si trošku nákup. Soudě podle živé a hodně pobavené diskuse, na kterou jsem narazil na internetu, je to nakažlivá lapálie, kterou trpí snad každý z nás.
I když popravdě, zajímavé je, že tu debatu o osudech papírků - potažmo ale vlastně peněz za vratné láhve, vedly hlavně ženy. Že by pánové skutečně tak málo chodili nakupovat a nebo jsme srabíci, kteří se ani k takové malichernosti nepřiznáváme, aby neutrpěl náš chlapský majestát? Poté, co asi jde o vracení prázdných láhví hlavně od piva, je to o to úsměvnější, že s nimi do obchodů posíláme naše partnerky. Ale já se stejně hrdinsky přiznávám, že mám stejnou zkušenost. Papírek za flašky si pečlivě uložím do kapsy, nejlépe k penězům, abych na něj nezapomněl. Ale opak je železnou pravdou. Lístečky zůstávají zapomenuté i v nákupních košících nebo na dně vozíků.
Snad se mi ještě nestalo, abych lístek u pokladny uplatnila, svěřuje se jedna z diskutujících a přidává obrázek úsměvu. Jiná se připojuje, protože ho prý nosí vždycky tak dlouho v kapse, že je nakonec nečitelně vybledlý. Dokonalejší verze lístečkového viru je příčinou, že si mnohé zákaznice ten prokletý papírek u automatu ani nevyzvednou. Dokonalost na druhou je pak, když člověk zjistí až po zaplacení nákupu, že má v tašce láhve na vrácení. Takže další kolečko prodejnou nebo postavit láhev ke kontejneru pro případné potřebné, jak radí další „postižená“.
Jo vratné láhve, to není jen populární Zdeněk Svěrák. Takže pozor na lístečky a také jinak úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.