Petr Voldán: Veselo v mechu i podzámčí

Z reklamních dvou větiček je tu najednou problém. Otázkou je, nakolik skutečný nebo jen mediálně živený, nicméně politici v Hradci Králové vzali diskuse o reklamě na návštěvu zámku v Pardubicích asi hodně vážně a na stole je znovu dlouholetá rivalita. Téma si nemohl nechat ujít autor pravidelné pondělní glosy Petr Voldán, ale dívá se na údajné napětí zase svým osobitým způsobem. I podle titulku – Veselo v mechu i podzámčí:

Jako kdyby v Hradci tušili, že když světlo nikoli jen světa, ale hlavně našich kin spatřil film Nuda v Brně, vzedmula se v moravské metropoli taková nevole, že byl jen krůček od zformování moravských šiků, které by si to vyřídily s pachateli takového znevážení kulturního Brna. Tvrdé odvetné akci zabránila ale nakonec náhoda. Zjistilo se, že režisér Nudy v Brně Vladimír Morávek se narodil v Moravském Krumlově, a navíc ještě vystudoval JAMU v Brně. Což ho možná zachránilo.
Je jen otázkou, jestli najdou představitelé hradecké radnice podobnou polehčující okolnost pro autora reklamy, která údajně nadzvedla celičký Hradec i připojené obce. Provokatéra, který sloganem „Nudíte se v Hradci? Zámek Pardubice!“ sice mnohým prý otevřel oči, protože netušili, že v Pardubicích je zámek, ale hlavně dokázal, že v Perníkově nemají zájem na dobrých sousedských vztazích s Mechovem. Což budiž po zásluze potrestáno. Možná nestačí, že nic netušící trolejbusy s nevhodnou reklamou skončily v dílnách na údajné opravě, že radnice požaduje odstranění reklamy. Třeba by zdravě rozlícení představitelé města, hájící pochopitelně nic než zájmy občanů Hradce, mohli vyslyšet i mohutné protesty, požadavky a vyhovět stovkám peticí a nejen bojkotovat nezodpovědný městský dopravní podnik. A proč nezvednout právo vendety a například na chystané cyklostezce mezi Hradcem a Pardubicemi nepostavit závoru a zavést kontroly. Přece i celá unie má s hranicemi problémy, tak co?
Jedna hloupost za druhou. A mohl bych je vršit dál a dál. To je tak, když se vytratí nadhled a smysl pro humor. Když politici podlehnou především mediálním tlakům, protože některé novináře baví rozfoukávat nevraživost odvěkých rivalů. Jenomže – i podle drtivé většiny ohlasů z Hradce, je soudných lidí asi víc a na ty, ne pár vztahovačných „brblalů“, by měla sázet radnice v Hradci. A třeba kontrovat vtipnému inzerátu trefnějším humorem. Takhle se jí podařilo z lokální reklamy za pár korun udělat trhák k nezaplacení. Inu veselo je v mechu i podzámčí. A tak úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.