Plasty do kompostu nepatří. Bioodpad z pardubických sídlišť často končí na skládce

7. duben 2021 09:33

Třídění bioodpadu na pardubických sídlištích se zatím moc nedaří. Město ho zavedlo před pěti měsíci na Dubině a Slovanech na základě poptávky tamních lidí, jak ale zjistila Drahomíra Bačkorová, půlroční zkušenosti jsou zatím smíšené.

„Je vidět, že řada lidí chce bioodpad na sídlištích nebo v bytech třídit, ale bohužel jsou lidé, kteří nerespektují, že hnědé kontejnery jsou určeny pouze pro bioodpad,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča a jeho slova potvrzuje i náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO). „Kvalita sběru ze sídliště zatím není úplně ideální.“

Plasty nejsou bio

Čtěte také

Na Dubině a na Slovanech je pět hnědých kontejnerů, za půl roku tam lidé vyhodili přes osm tun odpadu. Problém je v tom, že ne vždy jen ten biologický. Zatímco s bioodpadem od rodinných domů není problém, v tom ze sídlišť je spousta věcí, které tam nepatří, jako jsou třeba plasty nebo igelitové tašky s komunálním odpadem. Z toho pak nejde kompost udělat.

„Bohužel není možné po vysypání odpadu vyseparovávat a vyndávat igelitové tašky, jednotlivé igelity nebo jiný odpad, který tam nepatří. Je to silně znehodnocené, třeba dva kontejnery mají lepší kvalitu, zbylé tři kontejnery mají kvalitu podstatně horší,“ říká Míča.

Bioodpad na skládku

Takto znehodnocený bioodpad tak končí na skládce. Radnice ale zatím snahu o třídění i na sídlištích nevzdává, pilotní projekt potrvá ještě půl roku. Město chce jednak líp označit hnědé koncerny a připraví také osvětovou kampaň, kde lidem znovu vysvětlí, co můžou do bioodpadu dávat a co ne.

„Do těchto hnědých kontejnerů o velikosti 1100 litrů patří klasické bioodpady, to znamená třeba slupky z brambor, od banánů, můžete tam odkládat hlínu zbylou při přesazování květin, zbytky rostlin, rajčat nebo bylinek. V žádném případě tam nepatří zbytky tepelně upravovaných potravin,“ dodal Míča.

Lidé v rodinných domcích v Pardubicích můžou třídit bioodpad už 15 let.  Za tu dobu se do projektu zapojilo skoro 4000 nemovitostí včetně 14 základních a 35 mateřských škol.

Spustit audio

Související