Pod budoucí D35 našli archeologové spálená těla nebožtíků z pravěku

21. červen 2018 13:25

Archeologové našli v trase budoucí dálnice D35 na Pardubicku žárové hroby z pravěku. Asi tři tisíce let staré ostatky byly pietně uložené v keramických nádobách a ty teď jednu podruhé odkrývají a pošlou je i pod rentgen.

Bagry skrývající zeminu v trase budoucí dálnice D35 na Pardubicku utichly. Na několika místech je vystřídaly o poznání jemnější nástroje - motyčky a štětečky archeologů. Už tři měsíce na poli u obce Rokytno opatrně odkrývají ostatky spálených těl lidí z mladší doby bronzové.

„Většinou se to zaškrabává ta plocha ve třech, čtyřech úrovních. Kolega se zaměřuje na spodní vrstvu, kde jsou do podloží zahloubeny hrobové jámy.“  Centimetr po centimetru, aby archeologům nic neuniklo. Vedoucí záchranného výzkumu Ladislav Kaiser pozoruje, jestli se pod motyčkou neobjeví další zlomek nádoby, do které lidé kultury popelnicových polí původně ukládali popel zemřelých.

Pozůstatek pravěké osady

„Momentálně máme evidováno zatím šestnáct žárových hrobů, většinou jsou to spodní části nádob,“ doplňuje vedoucí výzkumu.

První nálezy pod budoucí D35 jsou z doby bronzové

Archeologové prohledávají zem pod budoucí D35 nedaleko Rokytna

Už třetí měsíc se trasa budoucí dálnice D35 na Pardubicku mění místy až v měsíční krajinu. Zelená pole protínají dlouhé pásy skrývek, průzkumných rýh a hald tisíců kubíků zeminy. Archeologové si tak uvolňují cestu k dávné minulosti našich prapředků a z D35 hlásí už první nálezy, třeba z doby bronzové.

V budoucnu povede přes pohřebiště dálnice. Podle archeologa Tomáš Zavorala z pardubického Východočeského muzea pohřebiště dokládá, že v okolí musely stát i pravěké osady. „Je to velice poutavé i pro archeologa, kdy se jednotlivé hroby preparují, nachází se tam zbytky kostí zemřelého a občas se tam najdou i nějaké bronzové předměty.“

Kdy přesně bude stát dálnice, zatím není jasné. Tendr na zhotovitele zrušil nedávno antimonopolní úřad. Navazující 14 km úsek Časy - Ostrov by se ale podle silničářů měl začít budovat už v červenci, archeologům by to dokončení průzkumu komplikovat nemělo.

autor: Ondřej Wolf

Související