Pohyb? Nikdy není pozdě začít

6. leden 2016

Po Novém roce se začínají plnit posilovny a tělocvičny. Čilý ruch panuje i na cyklostezkách a v lesích přibývá běžců. Může za to naše předsevzetí, že budeme žít zdravě a začneme sportovat. Je to skvělé rozhodnutí!

Proměnit ho v každodenní realitu se nepodaří bohužel každému. Proto jsme se na vlnách Českého rozhlasu Pardubice zeptali, jak na to. Jak se rozhýbat nám poradil trenér Roman Svoboda.Pokud jste začátečníci, investujte do odborné konzultace. Ať už se to týká cvičení nebo výživy. Jen to vám zaručí, že si neublížíte. Začít sportovat bez rozmyslu vám může přivodit nepříjemná zdravotní problémy.

„Odborník si s vámi promluví. Zeptá se na vaše cíle, zdravotní stav i zkušenosti a na základě toho vám připraví optimální tréninkový plán," říká Roman Svoboda. To se netýká pouze pohybu v tělocvičně nebo posilovně, ale i sportování pod širým nebem. Trenér vás nejdříve naučí úplné základy. Dohlédne na to, abyste perfektně zvládli techniku jednotlivých cviků. Až to zvládnete na jedničku, můžete cvičit sami bez dohledu a řídit si své tréninky sami.

Nepřepalte začátek

Nevrhejte se do cvičení bezhlavě. Často se stává, že začátečník svůj start přepálí. Bolí ho pak celé tělo a od svých předsevzetí proto rychle upustí. „Rozjezd by měl být postupný. Je potřeba i dost trpělivosti, protože výsledky se dostaví až za tři měsíce," uvádí Roman Svoboda.

Každému sedne něco jiného. Někdo má chuť běhat, jiný zvedat činky, další zkusit jógu. I v tomhle by vám měl odborník poradit a najít vám sport na míru. „Můžete být například také limitováni svými zdravotními potížemi," upozorňuje Roman Svoboda.

Výsledky se nedostaví bez pravidelného režimu. Cvičte alespoň dvakrát týdně, nejlépe třikrát. Pokud přemýšlíte, jestli je lepší dát si trénink večer nebo ráno, je to jedno. Vyjděte z toho, co vám vyhovuje lépe a jaké jsou vaše časové schopnosti.

Ujasněte si, co vás do tělocvičny táhne. Jestli chcete zlepšit svoji kondici nebo zhubnout. „Každý má jinou motivaci. Někdo chce zhubnout, někdo třeba aby odstranil své zdravotní problémy. Důvodů je řada," říká Roman Svoboda.

Martina Součková vede Paradiso, tréninkové středisko Crossfit

Pryč s tukovými polštáři!

Teď je období, kdy se lidé chtějí zbavit vánočních kil. Právě odborník pohlídá, abyste dali pryč své tuky, nikoliv svaly. Při správném pohybu se vám zpevní svaly a zlepší se pohyblivost v kloubech a váha jde dolů. Pokud na sobě tvrdě pracujete a tělesná hmotnost se vám nemění, něco je špatně. „Často je to tím, že člověk není v optimální tepové frekvenci. Pokud se chcete být jistí, pořiďte si sporttester, který vám to pohlídá," radí Roman Svoboda. K hubnutí je potřeba i změna jídelníčku, jinak s výsledkem nepočítejte.

Zdraví na prvním místě

Jste už dříve narození a nikdy jste nesportovali? Nevadí, začít se dá v každém věku. Jen je potřeba jít do toho pozvolně, pod dohledem a s přihlédnutím k zdravotnímu stavu. Ale stojí to za to. Za půl roku se budete cítit zdravější a mladší. „V tomto případě doporučuji spolupracovat s trenérem delší dobu," říká Roman Svoboda.

Hodně z nás má sedavé zaměstnání. Hrbíme se u počítačů. Jsme celý den ve strnulé pozici. Všech důsledků nezdravého sezení nás zbaví právě pohyb. „Dávejte si v práci přestávky. Protáhněte se, zacvičte si na pár minut," radí Roman Svoboda. Když to jde, choďte do práce pěšky. Nevynechávejte schody.

Pohyb je životabudič
  • snižuje riziko onemocnění srdce a cév, vysokého krevního tlaku

  • pomáhá udržovat normální hladiny krevních tuků

  • je to velmi účinná prevence proti cukrovce, nádorovým onemocněním

  • pravidelná pohybová aktivita snižuje vznik osteoporózy

  • snižuje výskyt depresí

  • zabraňuje srážení krve

  • zlepšuje spánek

Sport jako elixír štěstí

Pohyb je skvělým způsobem, jak se zbavit úzkosti a naučit se čelit stresu. Pouhých dvacet minut aerobního pohybu vám může zlepšit náladu až na půl dne. „Během cvičení se nám do mozku vyplaví endorfiny, což jsou hormony dobré nálady. Další vlnu štěstí přinesou dosažené výsledky. Člověk se cítí spokojeně," uvádí Roman Svoboda.

Po úspěšném boji s nadváhou vám také zmizí bolesti v kloubech. A bez bolesti se také žije lépe. „Zvládáte toho víc v práci. Máte energii na své koníčky," upozorňuje na další pozitiva Roman Svoboda.

autor: PRO
Spustit audio