Pojistka „na blbost“. Na co si dát pozor a jak postupovat v zahraničí?

25. říjen 2019

Běžně používaný termín pojistka na blbost už mezi lidmi zlidověl. Tento typ pojištění odpovědnosti za škody vítají hlavně rodiny s dětmi, které je mnohdy těžké uhlídat. Hodí se vám i na cesty do zahraničí.

Pojistka se vztahuje na škodu způsobenou třetím osobám důsledkem neopatrnosti. Zahrnuje i domácí mazlíčky, kteří někomu můžou nečekaně potrhat oblečení, nebo někoho pokousat. Každá pojišťovna nabízí jiné krytí a připojištění. Existují i výluky, kdy pojistku nelze uplatnit.

Odpovědnost v cestovním pojištění

Lidé stále zapomínají, že pojištění odpovědnosti by mělo být připojištěním v rámci cestovního pojištění. „Například cca 45 % klientů si u nás při cestě do zahraničí sjedná pouze pojištění léčebných výloh. Těch, kteří si sjednají i odpovědnost je jen 55 %. Přitom částky při plnění pojistného jdou někdy až do milionů. Náš klient srazil na sjezdovce v zahraničí cizince na lyžích. V takovýchto případech hradíme nejen bolestné a odškodnění poškozeného, ale i regresy zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje z praxe mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Škody šplhají do statisíců až milionů korun.

Mezi méně závažné případy v zahraničí a většinou škody na majetku patří rozbitá konvice, postel, nebo okno v ubytovacím zařízení. Plnění bývá v tisících korun.

Nenechte to na sebe „hodit“, volejte policii

Ať už se případ stane v Česku, nebo zahraničí, nikdy bezhlavě nepodepisujte žádné protokoly, kterým nerozumíte. Do zahraničních formulářů klidně dopište, že textu nerozumíte a nehodu popište česky, jak vy ji vidíte z vašeho pohledu. „Dám příklad, kdy naše klientka tlačila na chodníku v Německu kočárek, těsně vedle chodníku vedla cyklostezka, po které jel pán na kole. Řídítkem do ní narazil, spadl z kola a tvrdil, že se mu naše pojištěná namotala do cesty a žádal odškodnění. Případ řešila i policie. Šetřením policie bylo prokázáno, že žena za škodu nemohla.“

Příklady využití pojištění odpovědnosti:

  • vytopení sousedů
  • rozbité zboží v obchodě
  • škoda způsobená psem (včetně újmy na zdraví)
  • škoda způsobená třetí osobě při sportu
  • vysklení sousedova okna balónem
  • srážka cyklistů, lyžařů
  • újmy na zdraví způsobené domácím mazlíčkem
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související