Pojištění domácnosti, nebo nemovitosti? Nejspíš potřebujete obojí

23. duben 2019

Každý, kdo vlastní dům nebo byt, by si měl ve vlastním zájmu sjednat pojištění. Nejprve je potřeba si uvědomit, jestli potřebujeme pojištění domácnosti, pojištění nemovitosti nebo oboje.

Lidé často tyto dvě pojistky nerozlišují a pak se diví, že jim pojišťovna odmítá zaplatit, když jim jedna z těchto pojistek chybí. „Pokud se budeme bavit o pojištění domácnosti, tak jsou to všechny movité věci, které můžete vystěhovat. Představte si dům otočený vzhůru nohama. Co by se vysypalo, patří do domácnosti, zbytek je nemovitost. Obě pojistky naráz si sjednávají hlavně majitelé rodinných domů,“ říká mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Pravidelná revize smluv

Pojišťovny neustále aktualizují cenové balíčky, myslí na zvýšená rizika živlů i rostoucí ceny stavebního materiálu, služeb řemeslníků i nemovitostí na trhu. Proto bychom si po dvou až třech letech měli nechat smlouvu zkontrolovat a spolu s pojišťovacím poradcem upravit, případně ji refinancovat.

„Pojistku aktualizujte vždy, když nemovitost modernizujete nebo upravujete. Například pokud zateplujete dům, nebo dostavíte garáž, bazén. Prostě vždy, když se zásadně změní, navýší hodnota nemovitosti. To samé platí i u modernizace bytového vybavení.“

Podpojištění je jedna z nejčastějších chyb

Vždy si sečtěte hodnotu celého majetku. Měla by být minimálně stejně vysoká jako pojistná částka uvedená ve smlouvě. Pokud máte dům pojištěný na 4miliony korun a shoří na popel, musíte si být jistí, že za úplně stejné peníze postavíte dům nový. Vybavení domácnosti se ale počítá zvlášť, dejme tomu dalších 500 tisíc, které byste museli investovat do nového interiéru. V takovém případě byste se měli od pojišťovny dočkat stoprocentního plnění škodní události. Pokud bude vaše letitá pojistka zastaralá a pojišťovna si sečte, že vaše domácnost měla mnohem vyšší hodnotu, než jaká je zapsaná ve smlouvě, bude vám krátit pojistné plnění.

Špatně stanovená pojistná částka může být i z jiných důvodů, třeba že klient uvede nesprávně rozměry domu či bytu. „Obecně se odhaduje, že kolem 30 % nemovitostí může být podpojištěných, ale žádnou evidenci nevedeme,“ uvádí Milan Káňa.

02915705.jpeg

Než začnete stavět, zkontrolujte povodňovou mapu

Pojišťovny se při pojištění řídí i podle povodňových map. „My rozlišujeme 4 stupně povodňové zóny. V roce 2014 se povodňové mapy aktualizovaly. Nově vycházejí z přesnějšího modelu terénu, pokrývají až 30 tisíc km vodních toků.“ Obsahují i informaci o územích, kterým hrozí riziko zaplavení z důvodu intenzivních přívalových dešťů a maximální hloubce zaplavení jak z říčních, tak přívalových povodní.

Pojišťovna se tedy dozví nejen to, jestli objekt v případě 100leté vody bude nebo nebude zaplaven, ale také do jaké hloubky. Klient samozřejmě musí počítat s tím, že čím vyšší je riziko povodní, tím vyšší je částka pojistného. Navýšení je cca 30-35 % u každé rizikové zóny. Jaké je riziko povodní na daném místě si můžete zjistit na stránkách České asociace pojišťoven.

Lze si připojistit i asistenční služby

  • výměna zámku dveří, zlomený klíč
  • odchyt včelích rojů, likvidace sršních a vosích hnízd
  • služby instalatéra, elektrikáře, plynaře (náhlá havárie)
  • IT konzultace
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související