Co s sebou na dovolenou? Rozhodně cestovní pojištění

31. červenec 2017

Češi cestující do zahraničí by před cestou neměli zapomenout na uzavření cestovní pojištění. V Česku je základní zdravotní péče hrazena zdravotní pojišťovnou, v zahraničí byste si ji bez cestovního pojištění museli uhradit sami.

„Když uvedu přiklad, tak třeba v Německu jsou léčebné výdaje několikanásobně dražší než u nás. Proto je třeba mít dostatečný limit pojistného plnění například v případě převozu zraněného. Nehledě na to, v které jste zemi, bych doporučil limit kolem 5 milionů korun,“ připomíná finanční poradce Radek Šejvl.

Proč si připlatit za storno zájezdu

Pokud nechcete přijít o všechny zaplacené peníze, připlaťte si za storno zájezdu. „V základu cestovního pojištění ne vždy bývá storno poplatek. Může se stát, že vážně onemocníme, zraníme se těsně před odjezdem, nebo někdo blízký v naší rodině zemře a na zájezd neodjedeme. V takovém případě a podle definice v pojistných podmínkách nám pojišťovna většinu peněz za zaplacený zájezd vrátí,“ radí Radek Šejvl. Mezi další připojištění patří třeba poničení, ztráta nebo krádež zavazadel.

Určete si jasně, jak dovolenou strávíte

Povalování se 10 dní na pláži je krásná představa. Je ale dost pravděpodobné, že po třech dnech nás to přestane bavit a přemýšlíme o adrenalinovém zpestření. Může to být horská túra, projížďka na mopedu, nebo plavba na jachtě. Pro tento případ nabízí pojišťovny připojištění na extrémní nebo adrenalinové sporty.

„Je velice důležité, abyste měli sjednané pojištění v rámci té dané destinace. Zaměřte se na územní platnost, jinak vám standardní připojištění nemusí stačit,“ varuje poradce.

Nezaměňujte soukromé pojištění s cestovním

Pokud máte sjednané soukromé životní nebo úrazové pojištění, není to totéž jako cestovní pojištění, které obsahuje hlavně pojištění léčebných výloh. Určitě je tedy důležité uzavřít cestovní pojištění. Když už se vám cokoliv nepříjemného v cizině přihodí, mějte po ruce kartičku s číslem smlouvy o pojištění a telefonním číslem pojišťovny, která má uvedená čísla v mezinárodním formátu na konkrétní asistenční službu.

autor: RIH
Spustit audio