Policisté na Orlickoústecku řešili spuštěný vlek. Skiareálu Čenkovice hrozí pokuta až tři miliony

30. leden 2021 17:56

V Čenkovicích na Orlickoústecku byl v sobotu navzdory vládním nařízením v provozu lyžařský vlek. Policie případ zadokumentovala a předá správnímu orgánu. 

Provozovateli vleku hrozí pokuta až do výše tří milionů korun, sdělila mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Na horách na východě Čech jsou dobré sněhové podmínky. Z nařízení vlády nejsou v provozu skiareály, včetně lanovek a vleků.

„Dnes jsme prováděli kontroly skiareálů především na Orlickoústecku, kde jsou příznivé sněhové podmínky. Zadokumentovali jsme, že ve skiareálu Čenkovice byl v provozu vlek. Aby nedocházelo ke znovuspuštění, jedna z našich hlídek bude provádět svoji činnost v Čenkovicích tak, aby tomu zamezila,“ uvedla v sobotu Janovská.

Podle ní v sobotu v Čenkovicích využívaly vlek desítky lyžařů, vypadalo to tam, jako za běžného provozu.

„Byli jsme upozornění, že se tam lyžuje a údajně, když přijíždí policejní hlídka, vlek se vypne a dělá se jakoby nic. Provoz máme ale zadokumentovaný. Jde o porušení vládních nařízení, vlek má být mimo provoz,“ popsala situaci Janovská. Jak provozovatel své chování ve vztahu k provozu vleku vysvětlil, policie nekomentovala.

Kromě Čenkovic policisté v Pardubickém kraji v sobotu žádné další vážnější porušení vládních nařízení v souvislosti s lyžováním nezjistili. Návštěvnost na horách byla slabší než v některých předešlých víkendech, provoz do hor byl plynulý.

Opakované porušení

V Pardubickém kraji není čenkovický případ v letošním roce první. Před týdnem byl v provozu vlek v nedalekých Výprachticích. „I když hlídka přijela na místo, majitel vlek odmítal vypnout. Policisté museli zatarasit přístup na vlek, aby zamezili provozu. Tento vlek tentokrát nejel, alespoň o tom nemáme informace,“ řekla policejní mluvčí.

Policie v kraji v pátek řešila nerespektování zákazu provozu restauračních zařízení. Jedna hospoda byla otevřená v Čisté na Svitavsku a druhá v Hlinsku. „V těchto případech to bylo opakovaně,“ sdělila Janovská.

Lyžařské areály v zemi jsou uzavřené z nařízení vlády kvůli šíření koronaviru od 27. prosince. Fungovat nesmějí až na výjimky také hotely, penziony a některé další služby v cestovním ruchu.

Od soboty platí v Česku zpřísněná protiepidemická opatření, například další omezení ubytovacích služeb, lanovky a vleky už nemohou vozit kromě lyžařů ani pěší. Do soboty byl provoz vleků omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdovek.

zdroj: ČTK
Spustit audio