Pomohou nová pravidla při výskytu BSE

26. květen 2004

Zemědělci zatím nevědí, zda jim nově vyjednaná pravidla postupu při výskytu BSE skutečně pomohou. Od nynějška nebude nutné zlikvidovat neprodleně všechny vrstevnice nakažené krávy. Porážku kohorty, tedy části stáda, která mohla s nakaženým kusem přijít do styku, je možné provést až po ukončení laktačního období dojnic. Zemědělci tak mohou i nadále nadojené mléko prodávat. Jeden z posledních případu nemoci šílených krav se objevil v zemědělské společnosti Silyba z Dolní Dobrouče na Orlickoústecku - ředitel Vladimír Hovad upozornil na problémy, které mohou vzniknout.

"Samozřejmě je to pozitivní zpráva pro chovatele, ovšem na druhou stranu si musíme uvědomit, že je nutno připravit metodiku. Metodika dnes známá není a já jsem dnes zjistil, že je problém, protože pokud se připraví metodika na úroveň dodojeni, tak kohorta se může u kohokoli nejen u nás likvidovat i dva roky. Po tuto dobu budete mít zákaz prodejů a pohybu se zvířaty. To je trochu nejasná věc, která přináší zemědělcům veliké problémy, protože my jsme závislí na vývozu, my vyvážíme černá telata a vyvážíme i vysokobřezí jalovice a nevykrmujeme je."

stádo krav
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.