Pořadatelé Smetanovy Litomyšle stále věří, že festival bude

6. duben 2020 09:04

Pořadatelé hudebního festivalu Smetanova Litomyšl stále věří, že se akce na přelomu června a července uskuteční. Kvůli zákazu cestování do ciziny i České republiky se ale přehlídky nezúčastní zahraniční umělci.

Termín by také bylo možné o něco posunout, řekl ředitel festivalu Jan Pikna. „V tuto chvíli chystáme upravené varianty festivalu, kde se snažíme nahradit zahraniční účinkující českými. Naštěstí jich tam nemáme tolik, takže se to poměrně daří,“ uvedl Pikna.

Čtěte také

Smetanova Litomyšl začíná 11. června. Během 25 dní plánoval festival 44 koncertů a představení hlavního programu. Kvůli zákazu cestování se zřejmě neuskuteční například představení Carmen ve víru flamenca, s nímž měl přijet španělský soubor z Málagy, vystoupení irské skupiny Kíla nebo galakoncert Opery Slovenského národního divadla Bratislava.

V polovině května se rozhodne

Podle Pikny je mezním termínem pro rozhodnutí, zda festival bude, polovina května, kdy se začíná stavět konstrukce zastřešení zámeckého nádvoří. „Máme ještě připravenou variantu, kdyby se hromadné akce uvolnily v druhém pololetí, že bychom festival posunuli a zahájili 1. července. Program na červenec by zůstal a prodloužil by se o týden, tedy do 12. července, a přeskupil by se,“ řekl Pikna.

Doprovodný program Národního festivalu Smetanova Litomyšl probíhá v Klášterních zahradách

Odřeknutí zahraničních umělců by finančně přehlídku nemělo poškodit. Smlouvy počítají s takzvanou vyšší mocí, omezení je na straně pořadatelů i hudebníků. Koupené vstupenky zůstávají zatím v platnosti, za zrušené pořady se vstupné bude vracet.

Pikna počítá i s tím, že návštěvnost bude kvůli obavám z nákazy nižší. Festival Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice a patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby u nás. Rozpočet akce se pohybuje kolem 30 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související