Porta žije. Nevyhrajete ji letos právě vy?

27. únor 2018

Legenda vstoupila do další padesátky ročníků. Tahle akce pomáhá hudebním nadějím, aby o nich bylo slyšet. Zároveň se díky ní můžou potkávat lidé podobného ražení.

„Je to velký několikadenní festival v Lesním divadle v Řevnicích na přelomu června a července. Tam postupuje z oblastních kol několik soutěžících z řad amatérských muzikantů. Oblastních kol je zhruba patnáct a odehrávají se na jaře. Zájemci se můžou hlásit do kteréhokoliv podle termínu, který jim vyhovuje. Porta sdružuje a zastřešuje tento druh muzicírování na nejlidovější nástroje,“ říká za organizátory Vít Troníček.

Východočeské kolo jako talentová soutěž

Na východě Čech plánují oblastní kolo na sobotu 7. dubna v pardubickém Doli Klubu. Zrovna teď je ideální čas na poslání přihlášky. „Pojímáme to jako takový workshop. V Pardubicích děláme hodnocení poroty, která si povídá s účinkujícími hned po jejich vystoupení. Často dávají pozor i hudebníci z jiných kapel. Jde o setkání lidí, kteří tuto muziku cítí a mají rádi.“

Folk Portu spolkl

Spolektiv

Jeden mudrc kdysi řekl: Folk Portu spolkl. Ten mudrc se jmenoval Jaroslav Velinský, známý spisovatel detektivek a science fiction, ve světě trampském však proslul pod jménem Kapitán Kid.

Podle Troníčka se snaží na pardubické kolo sezvat taky osobnosti, které pořádají v regionu různé festivaly. „Dělají si poznámky a vybírají si své koně. Taky vystoupení natáčíme a záznam pouštíme ve Folkových pohlazeních Českého rozhlasu. Navíc existuje Folkparáda, tedy regionální písničková hitparáda, kam se dostává vítěz Porty. Když Folkparádu někdo díky hlasování posluchačů třikrát za sebou za sebou vyhraje, dostává se do playlistů Českého rozhlasu.“

Pozvání do východočeské poroty Porty přijal třeba i písničkář Slávek Janoušek. „Společně si pak všichni zahrajeme, vyměňujeme zkušenosti. Za rok třeba přijedou muzikanti v jiných sestavách, což je zajímavé sledovat,“ usmívá se Vít Troníček. Vítězem Porty 2017 se stal Aleš Petržela. Následně uspěl i ve Folkparádě.

autor: Jakub Malý
Spustit audio