Povidla v pomalém hrnci. Skoro bez práce!

6. říjen 2015

Podzimní inspirace kvete i v kuchyni. Švestek i jablek se letos urodilo hodně. Jsou sice menší, ale je jich dost. Podle kuchařky Aleny Černé jsou nejlepší povidla dělaná v tzv. pomalém hrnci. V Radioporadně nám vysvětlila jeho funkci.

Pomalý hrnec

Elektřinou napájený hrnec stačí zapnout a pokrm se připravuje dlouhé hodiny absolutně bez zásahu kuchaře. Suroviny stačí nakrájet, dát do hrnce, zamíchat, přikrýt, nastavit časovač a spustit. Pokrm se v hrnci vaří minimálně čtyři hodiny, ale podle potřeby i dvakrát tak dlouho. Jednoduše tak stačí třeba večer vložit ingredience, nastavit požadovanou dobu přípravy, hrnec se po dovaření vypne a pouze udržuje teplotu. Ráno si pak jen nandáme jídlo na talíř.

Pomalé hrnce se u nás prodávají nejčastěji o objemu 3,5 nebo 6,5 litru. Fungují na principu velmi pomalého vaření, příprava pokrmu v něm podle potřeby trvá čtyři až deset hodin. Ingredience se vaří při teplotě kolem 95 stupňů Celsia. Nemusíme mít strach ani o přílišný odběr elektrické energie, příkon hrnce je okolo 250W, oproti tomu klasické varné desky mají příkon i 7kW.

Do pomalého hrnce není nutné dávat tuk, proto je vaření velmi šetrné a dietní. Navíc se z hrnce neodpařuje voda, proto se pokrm ani nepřipálí a je šťavnatý. Tato metoda vaření je šetrná k vitamínům.

Historie

Tento vynález pochází z Ameriky, hospodyňky ho tady využívají už sedmatřicet let. V USA se objevil pomalý hrnec v dokonalém načasování, právě na začátku 70. Let, kdy v zemi panovala energetická krize a tento vynález s nízkou spotřebou energie oslovil statisíce lidí.

Co lze v pomalém hrnci vykouzlit?

Polévky, guláše, omáčky, dušenou zeleninu, plněné papriky, francouzské brambory, masové rolády, ale také povidla. „Pomalý hrnec používám už mnoho let a tak není divu, že v něm mimo jiné připravuji i švestková povidla. Doma jsme je dělávali v kastrolu na plotně a půlden pádlování vařečkou v hrnci za stálého uhýbání před sladkými prskanci povidel, no, nic moc vzpomínky.:-) Potom přišla éra vaření povidel bez míchání, ale hlídat se to muselo. Tohle je osvědčený způsob na přípravu podle starého receptu a klidně od nich můžete odejít spát, nebo dělat něco jiného.. Samozřejmě, že takto jdou udělat i povidla jablečná, která jsou neméně skvělá...“ řekla nám v Radioporadně Alena Černá.

RECEPT: Povidla v pomalém hrnci

Potřebujete:
3500 g odpeckovaných zralých švestek
1250 g cukru
1 dcl octa
celá skořice (asi 3 menší kousky)
rum

Postup:
Švestky, cukr a ocet smícháme, přidáme skořici a vložíme do pomalého hrnce. Přiklopíme poklicí a pomalíme na low 12 hodin. Švestky pustí šťávu, ale rozhodně se v této fázi nesnažte vše urychlit přepnutím na high...Po dvanácti hodinách dáme poklici napříč, přepneme na high a nastavíme čas na 6 hodin. Občas promícháme. Asi dvě hodiny před koncem švestky rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Kdo nemá moc rád kousky, může použít ponorný mixér. Po skončení varu přidáme 1 polévkovou lžíci rumu, zamícháme a plníme do sklenic. Povrch ve sklenici zakápneme trochou rumu. Zavíčkujeme a uložíme v chladnu a temnu...

autor: jsl
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.