Povodně zasáhly i sklad hmotných rezerv na Chrudimsku. Z areálu v pondělí večer unikly ropné látky

16. červen 2020 07:40

V noci na dnešek hasiči a sanační firma řešili průsak nafty ze skladu státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Způsobily ho nedělní povodně. Z areálu do okolních obcí uniklo zatím neznámé množství ropných látek, které se dostaly do povrchové vody a pravděpodobně kontaminovaly studně v okolí. Jaké škody nafta způsobila, upřesní hasiči dnes dopoledne.

Ze skladu státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku unikly v pondělí večer ropné látky. Nehodu zavinily nedělní bleskové povodně.

Voda poškodila jednu z naftových nádrží v tunelu pod areálem, průsak pak s největší pravděpodobností způsobil kontaminaci dešťové kanalizace.

Přesná škoda ještě není známá, bude zřejmě dosahovat několika milionů korun. „Byly poškozeny koleje, utrhl se kus silnice. Do části tunelu, kde je podzemní nádrž, se dostala voda. Ta nádrž byla nazdvižena, a jak voda potom opadávala, tak bohužel došlo i k nějakému úniku nafty do jímky,“ popsal Švagr škody, které voda způsobila. Uvedl, že na místě jsou již hasiči, specializovaná firma a situace je nadále monitorována.

„Ten průsak bude zřejmě trvat tady v areálu do té doby, dokud se nevyčerpá veškerá hmota z podzemního tunelu. Předpokládáme, že dopoledne už ten průsak nafty bude minimální,“ dodal Švagr.

Na místě jsou i dnes ráno jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů ze širokého okolí a pomáhají jim také kolegové ze sousedního Královéhradeckého kraje a společně s odbornou firmou odčerpávají kontaminovanou vodu. Areál a nádrže jsou totiž umístěné i v podzemí, kde je ten zásah hasičů o poznání složitější.

Samotný průsak ropných látek se ale hasičům podařilo ještě neděli utěsnit a zabránit tak další kontaminaci. Problém ale je, že v areálu zůstal velký objem znečištěné vody, kterou je potřeba odčerpat.

Mastná oka v potoce

Ropné látky se dostaly i mimo areál skladu, přinejmenším do Podolského potoka, po jehož toku v neděli šla povodňová vlna, která vyplavila obce Vápenný Podol, Heřmanův Městec nebo Morašice.

Majitelé studní na území města Heřmanův Městec v bezprostředním toku Podolky mohou nahlásit svou studnu k zařazení do monitoringu na Městském úřadě: 464 603 500.

Právě na tomto potoce si lidé včera večer začali všímat mastných ok a po okolí byl prý cítit silný zápach. Hasiči proto chtěli dalšímu šíření ropných látek zabránit použitím norných stěn, jenomže kvůli stále silnému průtoku je mohli použít až u obce Klešice, což je od samotného skladu zhruba pět kilometrů daleko.

„S vysokou pravděpodobností bude doporučeno, aby ti, kteří jsou napojeni na soukromé studny, v Kostelci u Heřmanova Městce, byli přepojeni na vodovod, což řeší právě SSHR a starostové doplňuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

autoři: Naďa Kubínková , Josef Ženatý , Honza Ptáček
Spustit audio

Související