Pozdrav z žabí tůně, osvěžující nápoj z bylinek do horkých letních dnů

29. květen 2017

Smoothie, to je dnes velká móda. Rozmixovaná zelenina a ovoce slaví úspěch. Receptů jsou stovky a obchodníci vydělávají na speciálních smoothie mixérech. František Hlubocký sice žádný speciální přístroj nemá, přesto doporučuje výborný osvěžující nápoj plný bylinek. Zkuste si ho vyrobit sami.

Potřebujete meduňku, akátový květ, citrón, vodu a obyčejný tyčový mixér.„Listy meduňky a akátové květy trochu nasekáte, rozmixujete tyčovým mixérem ve vodě, necháte asi dvacet minut ustát. Potom přes síto přecedíte a pak už jen přidáte citrónovou šťávu,“ prozradil svůj oblíbený recept František Hlubocký. Nápoj můžete osladit medem, pokud to bude moc husté, rozředíte vodou.

Pokud si dáte hodně meduňky, počítejte s tím, že po ní budete spát jako nemluvně. Můžete zkusit i jiné varianty. Třeba nahradit meduňku mátou nebo mateřídouškou, rozmixovat do toho jahody nebo pomeranč. Pokud máte pramenitou vodu ze studánky, je to ideální. Jinak postačí obyčejná z kohoutku.

Mšice mají v těchto dnech ráj na zemi

Mšice řádí jak na listech ovocných stromů, na zelenině, tak na okrasných rostlinách. Pochutnávají si na nich slunéčka sedmitečná, ale ty budete těžko shánět. Zbývá tedy cesta chemickým postřikem.

„Dotazy na mšice v tuto dobu jsou typické,“ říká zahradník František Hlubocký a pokračuje: „První půle června je období, kdy se množí snad všichni škůdci hmyzího původu. Švestky a další ovocné stromy mají pokroucené listy, růže a ibišky pod záplavou mšic nemohou ani rozkvést. Mšice s oblibou parazitují i na jehličnatých stromech.“

Mšice zelená se dá zlikvidovat poměrně lehce

Složitější je zbavit se mšice černé, neboli makové. Existují nejrůznější přípravky, které se většinou ředí ve vodě, a rostliny se tímto postřikem kropí. Postřik je nejlepší provádět za bezvětří a v podvečer. Je dobré různé druhy postřiků střídat. Škůdci si na ně totiž velice snadno zvykají a může se stát, že po několika postřicích stejnou látkou, se stanou mšice odolnými vůči prostředku.

mšice, hmyz, škůdce, zahrada, list, zahrádkáři

Na přípravcích je jasně napsané, na co konkrétně jsou určené. Pokud budete stříkat zeleninu, vybírejte postřiky speciálně na zeleninu. Pokud vám vadí mšice na růžích, použijte postřik pro okrasné rostliny. V žádném případě tyto postřiky nezaměňujte.

Mšici nemusíte hned objevit

To, že jsou na rostlině mšice, poznáte i podle zatočených listů. Listy vypadají jako obrácená lžička. Rostlina se proti škůdcům takto brání. Proto je důležité prohlédnout důkladně růstové vrcholy a hlavě rub listů. Tam bývá většina škůdců ukryta. Podobné je to na rajčatech. List je potřeba opravdu obrátit a pořádně se podívat. Mšice někdy bývají velmi dobře ukryté.

Jak na mravence

Je mnoho různých přípravků typu návnad, což jsou vlastně pasti, kam se mravenci nalákají a následně zahubí. Dále existují různé spreje a sypací prášky. Pokud vysledujete, odkud mravenci vycházejí, nasypte prášek na to místo, mravenci změní svou trasu podle vašich požadavků.

Nebo vyzkoušejte přírodní prostředky. „Dobře funguje prášek do pečiva. Mravencům zakážete cestu do skleníku tak, že prášek nasypete před vchod. Podobně funguje nadrcený vratič, hřebíček nebo skořice. Tyhle vonné věci jim vadí. Dokonce můžete zkusit mravenčí cestičku namazat pastou na zuby,“ vypočítává ekologické možnosti zahradník František Hlubocký.

autor: jsl
Spustit audio