Pozvánky na Colours of Ostrava a Rock For People

16. červen 2013

Zveme vás na dva největší tuzemské multikulturní festivaly

COLOURS OF OSTRAVA
Dlouhé roky platilo, že pokud si chcete užít skutečně velký multikulturní festival s aktuálním programem, museli jste vyrazit za hranice republiky. Od loňského roku, kdy naplno vykvetla Ostrava v barvách Colours, už to neplatí. Přehlídka ve slezské metropoli skutečně za dobu své existence dozrála v mamutí podnik. Loňský 11. ročník přivábil do nového areálu hvězdný program v čele se Zaz, Flaming Lips, Alanis Morisette a Bobby Mc Ferrinem, které si užilo více než 30 tisícihlavé publikum.

A propos nový areál. Industriální prostor zaniklých Vítkovických železáren je zajímavý sám o sobě a je hřích si odpustit interesantní prohlídku vysokých pecí. Festival s přestěhováním z hradu a Černé louky získal výrazně větší kapacitu a možnosti pro umístění dalších scén. Ne u všech ale nový areál vzbudil bezbřehé nadšení. Největší kritika se snesla na podkladový povrch, kvůli kterému festival získal hanlivé označení Struska festival. A i když pořadatelé na letošek slibují výraznou nápravu, stejně bych si do Ostravy přibalil pevné boty. Rovněž bych se přimlouval za navýšení počtu toalet, stánků s občerstvením a míst k sezení. Nově bude řešen i objekt zrenovovaného Plynojemu, který vloni sloužil jako divadelní stage. Loňským nedůstojným tlačenicím by měl zamezit nový rezervační systém, který by měl být spuštěn na webu. Další novinkou je přesunutí stanového městečka z původně plánovaného Slezskoostravského hradu do bezprostřední blízkosti Dolu Hlubina a tedy i samotného festivalového areálu. Colours of Ostrava patří mezi ty letní akce, které dbají na ekologii, vloni se velmi osvědčily zálohované kelímky na pití, letos budou opět.

Dolní oblast Vítkovice

Ale festival to je především program a ten bývá v Ostravě tradičně vybroušený. Po čtyřech letech se na Colours vrací showman Jamie Cullum, milovníci těžké melancholie roztají při poslechu islandských skřítků Sigur Rós, s hvězdným projektem Tomahawk dorazí zpěvák Mike Patton, tklivé balady má v repertoáru irský bard Damien Rice a současnou britskou indie scénu budou zatupovat The XX. Takhle bych mohl jmenovat ještě další hodinu, však si to sami na www.colours.cz nastudujte. Colours vládne takřka všem hudebním stylům, velký prostor je tradičně kladen na zástupce nejrůznějších etnických kultur. Samozřejmostí je takřka kompletní česká špička a nevyčerpatelná studnice doprovodných programů.

00959142.jpeg

Zažít Colours of Ostrava znamená být čtyři dny ve víru zábavy. Letos to vychází na období od 18. do 21. července.

ROCK FOR PEOPLE
Říká se, že všechno špatné je k něčemu dobré. Festival Rock For People si to zlé v roce 2012 s prominutím vyžral až do dna. Pořadatelé ani návštěvníci na loňský ročník jen tak nezapomenou: bouře, vichr, liják, několik desítek lehce zraněných, zrušené koncerty včetně hlavních hvězd Faith No More a Orbital, poničená technika, mnohamilionové škody. Organizátory to ale nezlomilo a festival se uskuteční na královéhradeckém letišti i letos. S nezměněným rozpočtem, řadou bezpečnostních opatření a s novým spolupořadatelem, kterým se stal internetový podnikatel a milionář Oldřich Bajer.

Za vytrvalého deště začal v úterý v Hradci Králové hudební festival Rock for People

Vše pro bezpečnost, tak by mohlo znít motto letošního ročníku. K nejpodstatnějším změnám patří stručný bezpečnostní manuál, který bude popisovat, jak se mají lidé chovat v případě krizové situace. Velká část areálu bude také nově napojena na nezávislou rozvodnou síť v areálu, což umožní pokračování produkce v případě výpadků elektrické energie.

Dramaturgie Rock For People se v posledních letech snaží přivážet skutečně aktuální světová jména. Letos program nese částečně rukopis nového spolupracovníka, kterým se stal jeden z hlavních dramaturgů slavného Glastonbury a spolupořadatel několika důležitých talentových festivalů Martin Elbourn. Headlinery jsou dvě americké rockové party Thirty Seconds To Mars a Queens Of The Stone Age, nastupující hvězdou jsou britští Foals, rozhodně zaujme svérázná americká divoženka Amanda Palmer i rozjívená multikulturní parta Gogol Bordello. Závěrečný den – tedy pátek 5.7. pak naservíruje samostatný česko-slovenský festival, který nabídne Kabát, Kryštof, Tomáše Kluse a nebo zcela výjimečné festivalové vystoupení Karla Gotta. V těchto chvílích line up Rock For People nabobtnal na sedmdesát účinkujících a každým dnem přibývají další a další lákadla. Sledovat to můžete sami na ww.rockforpeople.cz.
A ještě termín. V kalendáři si zaškrtněte obligátní termín 2. – 5. července.

Amanda Palmer And The Grand Theft Orchestra

MILOSTNÝ SLABIKY NAČEVY A LAVASHE
Občas nepotřebujete horu nástrojů, desítky muzikantů, abyste natočili dobrou desku. Někdy stačí „pouhý“ návrat k samotným kořenům hudby a vsadit na jednoduchou kombinaci lidského hlasu a akustické kytary. Rčení „v jednoduchosti je síla“ je na albu Milostný slabiky dua Monika NačevaJustin Lavash dotažené k dokonalosti.
Při poslechu deseti nových písní se přitom kolikrát přistihnete, jak nahlížíte do bookletu a říkáte si: skutečně tam hrají jen dva? Nejsou tam nějací hosté? Ne, jen výrazový zpěv Moniky Načevy, eklektická kytara Lavashe a něco málo efektů. Přesto je tu muziky, jako na pěti jiných deskách dohromady.

Monika Načeva a Justin Lavash

Deska je presentována jako sedmá studiová deska Moniky Načevy, ale je to Lavash, který si pro sebe tentokráte uzmul hlavní roli. Může za to vskutku novátorská hra páně Lavashe na kytaru, jež na svůj nástroj kouzlí jako Messi s balónem. Přesto se mu daří kočírovat svou exhibici (co všechno se dá na kytaru ještě zahrát) a drží se zadané formy a plně slouží celku – písničce. A textu. Načeva tentokráte po Jáchymu Topolovi a dekadentních básnících vhodně sáhla po verších své vrstevnice Sylvy Fischerové. Načevin hlasový projev neztratil nic na své naléhavosti, v písni Přes mříže zkouší i dosud nepříliš často využívané exaltované polohy.

Milostný slabiky vznikly díky tomu, že fanoušci prostřednictvím portálu Hithit vybrali více než 60 tisíc korun. Myslím, že to byly dokonalé uložené peníze, které se i nám ostatním vrátily i s úroky.

PLAYLIST 292. NEONU
1. Načeva a Lavash – Uvidíš prase plné bahna, potkáš vůz plný démonů
2. I Am Kuba – Keep It Smile
3. Jamie Cullum - When I Get Famous
4. Parov Stelar feat. Lilja Bloom - With You
5. Peter Lipa - Hmla

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.