Prázdninový start patří sokolům. Slet mají jednou za šest let

27. červen 2018

Když se řekne všesokolský slet, tak si možná představíte zástupy cvičenců a jejich vystoupení. Ona to ale je několikadenní akce, na které nemůžou chybět ani zástupci Pardubického kraje. Začíná v neděli 1. července.

Takovou poslední zkouškou před vystoupením v Praze byl krajský slet. „Povedl se možná víc, než jsme si představovali. Byli jsme překvapení diváckou návštěvou. Pan primátor mi řekl, že to je snad největší akce na atletickém stadionu na Dukle za posledních deset let. Povedla se i sokolská pouť. Celé sokolské sletové slavnosti se z mého pohledu vydařily,“ myslí si starosta Sokolské župy Východočeské-Pippichovy Jindřich Kalous.

„V Praze se ale staneme součástí daleko většího počtu cvičenců a budeme cvičit na větší ploše. Z hlediska přípravy to tedy pro nás bylo velice důležité a zajímavé. Z hlediska župy to pro nás byla vrcholná akce. Slyšeli jsme jenom kladné ohlasy. Navíc přálo i počasí,“ libuje si taky jednatelka župy Lenka Pařízková.

Festival na šest dnů

Program 16. sletu podle Kalouse začíná v neděli 1. července v 10 hodin dopoledne sletovým průvodem Prahou. „Slavnostní zahájení pak bude díky představení Naši furianti v Národním divadle. Chystá se i mše v Katedrále svatého Víta. V pondělí pokračujeme koncertem pěveckých sborů a začnou pódiová vystoupení. Na nich vystoupí až 80 skupin včetně zástupců USA, ale i Pardubického kraje.“

Čtěte takéPraha se chystá na XVI. všesokolský slet

Na úterý je v plánu Sokol Gala v O2 Aréně, kde se představí nejlepší sokolští sportovci. Ve středu následují folklórní představení a další vystoupení v Národním divadle. Ve čtvrtek a v pátek přichází vrchol v podobě programu hromadných skladeb v Edenu. „Cvičenci na vystoupení trénovali celý cvičební rok. Ti, kteří je vedou, museli začít ještě o rok dřív. Obnáší to spoustu práce, trpělivosti, ale pracujeme s nadšením,“ ujišťuje Pařízková.

Všesokolského sletu se odhadem zúčastní skoro 20 000 lidí, kteří budou aktivně zapojení. Do hromadných skladeb půjde přibližně 15 000 členů. Nácvikem prošla asi třetina jednot východočeské župy. Do Prahy se tedy podle Pařízkové vydá přes 500 lidí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio