Babička, maminka i dcera. Pardubická kavárna hostí trojgenerační výstavu

28. květen 2024

V expozici Dědictví se sešly tři umělkyně z jedné rodiny. Až do konce června můžete jejich tvorbu poznat v kavárně ve Smilově ulici.

„Moje maminka byla profesionální malířka a keramička. Studovala jsem stejnou školu jako ona. Velice jsme se těšily, že budeme spolu vystavovat, ale ona mi umřela. Život šel dál, narodila se mi dcera, která začala taky dělat výtvarné umění. Oprášily jsme některé obrazy od maminky a rozhodly jsme se, že tu výstavu uděláme. Vystavuji tedy s maminkou a je to obohacené o její vnučku,“ říká Klára Klose.

Lehce podobné

Klářina dcera Rebeka doplňuje: „Když jsem viděla všechny obrazy a sochy, uvědomila jsem si, jaké bohatství v rodině máme. Tvorba každé z nás je úplně jiná. I tak se tam najdou nějaké drobnosti, které se propojují. U babičky vidím podobnou kresbu. V malbě se mi míchá mix něžného rukopisu babičky a maminčina kubismu.“

Rebeka se teď věnuje portrétové tvorbě. „Ta mě živí a nejvíc baví. Kreslím, maluju lidi. Snažím se zachytit jejich pohled a co všechno mají v očích. Nejhorší je, když lidé chtějí portrét podle fotky. Nic nenahradí živý model a živou zkušenost s člověkem. Během práce s ním se toho o něm hodně dozvíte.“

Ženy na cestě k umění rozhodně formovalo rodinné prostředí. „V tom vyrůstáte. Vidíte, že rodič neustále kreslí, maluje. Jako dítě to napodobujete. Potom to vnímáte, působí to na vás. Jde o takové obrazy, které dnes většině lidí dává televize. Já jsem měla obrazy své maminky, prožitky jejího života,“ popsala Klára Klose.

Oživený prostor

Kavárna s obrazy podle majitelky Westie Coffee Jany Hrstkové působí daleko útulněji, než když jsou zdi prázdné. „Právě s prázdnými zdmi nás při otevírání objevila Klára a navrhla tam svoji první výstavu. Klárčin pes byl náš první psí zákazník. My jsme dog friendly. Kavárna dává prostor všem lidem, kteří chtějí tvořit. Zdi máme obsazené na dva roky dopředu.“

Hodnotí Klára Klose práce své dcery? Mění se jejich vzájemné reakce v čase? A na čem teď pracují? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.