Přehrada Pěčín měla zásobovat Pardubice i Hradec. Teď nejspíš půjde k ledu

1. únor 2018 15:55

Pět kilometrů dlouhé jezero a kapacita srovnatelná se sečskou přehradou. Tak měla vypadat nová nádrž v Pěčíně, která by zajistila dostatek vody pro Hradec Králové i Pardubice. Podle nejnovějších informací ale přehrada zřejmě dostane červenou.

Přehrada by sice měla stát těsně za hranicí Pardubického kraje, voda z ní by ale měla téct i na Pardubicko. Pardubické vodárny počítají s tím, že po dokončení nádrže odstaví jako zdroj písník Oplatil. Ten by pak sloužil jen jako rezerva.

Vodu z Pěčína by pili lidé v Pardubicích a také Holicích. To ale není všechno. Součástí dokumentace je také plánované propojení i s chrudimskou soustavou tak, že v Mikulovicích bude nová čerpací stanice. V praxi by to umožnilo vlastně stěhování vody po celých východních Čechách, podle toho, kde bude větší sucho a tím pádem nedostatek vody.

Vodní dílo Pěčín v Orlických horách ožívá. Výhrady ale mají starostové, ekologové i obyvatelé obcí

Varianta klenbové hráze Vodního díla Pěčín

Povodí Labe začíná připravovat stavbu přehradní nádrže u Pěčína v Orlických horách. Ta má zatopit zhruba 5 kilometrů údolí Zdobnice. Pod vodou zmizí vzácná příroda, pozemky a domy, ale také třeba silnice. Proti tomu stojí hrozící nedostatek vody pro lidi na Královéhradecku a Pardubicku. Záměr vlády se nelíbí řadě lidí, jejichž životy chystané dílo změní.

Povodí Labe tvrdí, že je přehrada potřeba a opírá se o různé analýzy stavu podzemních vod a zdrojů, nebo studie možných klimatických změn. Teď jsou zdroje pitné vody sice dostatečné, podle státního podniku to ale může být za pár let jinak.

S výstavbou přehrady nesouhlasí ale většina obcí v okolí, proti jsou třeba i ochránci přírody. Ti upozorňují na citelný zásah do krajiny a dávají přednost méně razantnímu řešení - to jsou různé retenční nádrže, poldry nebo úpravy toků.

Přehrada s otazníkem

Povodí Labe dokončilo kompletní předprojektovou přípravu. Hotové podklady dostane na stůl vláda, aby rozhodla, jak dál. Podle vyjádření ministerstva zemědělství je ale součástí materiálu doporučení další přípravné kroky zastavit. A to jednak kvůli vlně nesouhlasu se stavbou a také proto, že zatím vodárny dokázaly krizové situace vyřešit.

Definitivní stopka to ale není, podle ministerstva zemědělství se může situace změnit, pokud by se suchá období opakovala častěji nebo prodlužovala. Pak by Pěčín mohl znovu přijít na řadu.

Spustit audio