Přes tři hrady si vyšlápnou davy lidí. Legenda žije dál

5. květen 2017

Tradiční Sopotnice, osvědčený Žampach, romantický Potštejn. Tak popisují organizátoři tři místa, odkud můžete vyrazit na populární pochod. Akce bude mít v sobotu už 45. ročník, cyklojízda má před sebou 33. ročník.

V nabídce je celkem 12 pěších tras, 14 cyklistických a 2 pro koloběžky. Událost pořádá Klub českých turistů Sopotnice ve spolupráci s obcemi Sopotnice, Potštejn a s Domovem pod hradem Žampach. „Veřejnost si už zvykla, že přijde na Žampach a očekává tam nějakou kvalitu a připravenost. Závazek máme vůči hlavnímu pořadateli, ale taky vůči té veřejnosti,“ myslí si Jaromír Fabián právě z Domova pod hradem Žampach.

Součástí taky oslavy stovky republiky

Pochod se stal součástí akce 100 let republiky, 130 let v pohybu. Tento projekt slaví 130 let od zahájení činnosti Klubu českých turistů i výročí sta let od vzniku samostatného Československa. Pochod Přes tři hrady by měl být jeho největší akcí.

Čtěte také

Mezi letošní novinky patří taky speciálně vypravený vlak anebo Floriánkova stezka pro děti Máme rádi zvířata na všech trasách v Potštejně. Účastníci se můžou zapojit do různých soutěží.

V době narození budoucího českého krále na Liticích pobýval jeho otec, Viktorín z Kunštátu

Pořadatelé zajišťují dostatečnou kapacitu vyhrazených parkovišť. Ze směrů Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou je možné využít posílených autobusových linek. Na jednotlivých startovních místech zahraje živá hudba.

Další akce v dohledu

Domov pod hradem Žampach se kromě pochodu chystá taky na svou Zámeckou slavnost. V sobotu 27. května spojí dětský den se dnem otevřených dveří. „Program startuje po obědě a jeho součástí bude promítání filmových premiér v zámecké kapli, pohádka pro děti, vystoupení domovského tělesa Barbušáci, taneční zábava, dřevosochání a podobně,“ zve Jiřina Matějíčková.

Čtěte také

Zmíněný domov je příspěvkovou organizací Pardubického kraje. Padesát let poskytuje sociální služby pobytové, terénní a ambulantní lidem se zdravotním postižením.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.