Přestáváte vidět na drobná písmena v novinách? Máte vetchozrakost

13. srpen 2015

Vetchozrakost nebo také presbyopie je fyziologická oční vada, která postihuje většinu lidí po 40. roce života. Příčinou je snížení elasticity čočky a postupná ztráta přirozené schopnosti oka rychle zaostřit na objekt v blízké vzdálenosti.

Uvedený fakt vede k problémům se čtením textu normální velikosti v ohniskové vzdálenosti do 50 cm. Vadu je možno odstranit použitím brýlí na čtení nebo operačně, například náhradou vlastní čočky umělou multifokální či trifokální nitrooční čočkou.

Podle očního lékaře Vladimíra Kordy stojí operace jednoho oka více než 20 000 Kč, ale investice se podle něj vyplatí. Dobrý zrak se díky umělé čočce udrží až do pozdního stáří a lidé nemají problém se čtením nebo luštěním křížovek bez brýlí.

Nitrooční operace

Tyto zákroky jsou založeny na implantaci umělé nitrooční čočky přímo do oka. Pomocí operační metody zvané refrakční lensektomie se vaše přirozená čočka nahradí čočkou umělou o vypočítaných dioptriích.

Umělé nitrooční čočky mohou:
  • odstranit dioptrie pouze na jednu vzdálenost (většinou na dálku) - tzv. monofokální nitrooční čočka

  • odstranit dioptrie na dálku i na blízko - tzv. multifokální nitrooční čočky

  • zaostřovat na všechny vzdálenosti, to znamená na dálku, na blízko (čtení), ale i na vzdálenost 70 cm (práce na počítači) - tzv. trifokální nitrooční čočka

  • Implantace trifokální nitrooční čočky je vhodná pro zájemce ve věku vyšším než 40 let. Pro mladší jedince je vhodnější implantace fakické nitrooční čočky, kdy je do oka implantována ještě jedna čočka navíc. Tak se odstraní dioptrie na dálku a pacient vidí na blízko ostře díky schopnosti akomodace vlastní čočky.

Chronická únava očí vzniká zejména u obrazovek počítače a televizorů, kde trávíme čím dál tím více času. Předcházejte proto syndromu počítačového vidění. Můžete si i o několik let prodloužit dobré vidění. Zde je pár tipů, jak na to:
  • Při práci u počítače, u televize nebo při čtení se udržujte svěží. Během každé hodiny alespoň na 5 minut oči odtrhněte od monitoru či knihy a dívejte se do dálky nebo oči prostě zavřete.

  • Pravidelně mrkejte. Mrkání pomáhá zvlhčovat rohovku a chrání tak oči před vznikem tzv. syndromu suchého oka.

  • Pokud řídíte auto a čeká vás dlouhá cesta, během jízdy pravidelně zaostřujte svůj zrak krátkým pohledem na palubní desku. Tím uvolníte oční svaly a zabráníte jejich přetížení.

autor: jsl
Spustit audio