Při dálkovém plavání se vám bude hodit i vazelína. Ochrání nejen kůži

2. červenec 2018

Léto je v plném proudu a díky němu můžeme začít plavat na rybnících, v jezerech a v jiných vodních plochách. Při dlouhých trasách vyplavíte endorfiny a můžete zmírnit i některé bolesti těla.

Učit se plavat by měl člověk nejlépe už od dětství a zásadně v bazénu. Ve starším věku už to tak dobře nejde. Správné návyky a techniku si lehce osvojíte s kvalifikovanými trenéry při výcvikových lekcích, které se pro začátek určitě hodí. Až se vám vše vryje pod kůži, můžete zkusit plavání na otevřené vodě.

„Než se do ní vrhnete, je dobré si uvědomit, jaká potenciální rizika by mohla nastat. Může přijít bouřka, spálí vás slunce, narazíte při nádechu na opačnou stranu do lodě. A když jste 200 metrů od břehu, žádný plavčík na vás s velkou pravděpodobností čekat nebude,“ připomíná trenér dálkového plavání Michal Štěrba.

Jste-li společenský typ, větší zábavu zažijete při plavání ve skupinách a navíc když se něco nečekaného přihodí, vždycky vám kolegové plavci pomohou.

Při dlouhém pobytu v přírodních koupalištích si chraňte sluch

Pokud teprve začínáte s dálkovým plaváním, zvolte dobu na trase dlouhou minimálně 10 až 15 minut, kratší čas nemá pro tělo žádný efekt. U zdatných plavců to bývají i dvě hodiny. Při delším pobytu ve vodě se doporučuje kůži ošetřit směsí lanolinu a vazelíny.

V letních měsících je také pravděpodobnost výskytu řas a sinic, proto je vhodné chránit si zvukovody tampóny namočenými ve vazelíně, nebo špunty do uší koupenými v lékárně. Po koupání je dobré si uši vydesinfikovat čistým lihem.

Hoďte ho do vody, ať plave. Takhle to ale nefunguje

Trénovalo se v jabloneckém bazénu

Naučit dítě plavat není nic složitého. Pokud se to i přesto nedaří a nevíte jak dál, zkuste ho přihlásit do plaveckého kurzu. Pokročilejší plavci také mohou zajet na příměstské tábory, nebo soustředění.

Při plavání na delších tratích můžete uplatnit čtyři základní styly. Vynikající plavci bravurně zvládají motýlka. Nejběžnější jsou prsa s tou výhodou, že víte, co se děje před vámi a pokud nechcete být nejrychlejší, jsou ideálním stylem.

„Při problémech s koleny doporučuji kraula. Kdo má sedavé zaměstnání, nebo často je za volantem, měl by zkusit plavání na znak, které je skvělým léčitelem při bolestech zad. Ovšem pozor, abyste nenarazili třeba do nějakého surfaře,“ směje se Michal Štěrba.

Plavte jako Michael Phelps, s uvolněnou rukou loutky

Schopnost opakovaně zapínat pracující svaly a současně uvolnit nepoužívané, často v ohromných rychlostech, je jedním z vrozených talentů nadaných plavců. My ostatní si obvykle tento zvyk potřebujeme osvojit uvědomělým cvičením. U plavců nováčků je velmi často zřetelný špatný návyk nadměrného svalového napětí a obvykle se projevuje ve ztuhlých rukou a pažích.

Vyzkoušejte si toto cvičení

Přitáhněte k sobě prsty na jedné ruce, abyste pocítili svalové napětí, které je potřeba k tomu, abyste prsty udrželi u sebe. Pak svaly uvolněte, kdy se prsty lehce oddělí. Všimněte si uvolnění napětí. Pokud si to neuvědomujete, je pravděpodobné, že prsty držíte sevřené po celou dobu plavání.

Prakticky všichni plavci plavou se ztuhlýma rukama. Abyste to změnili, je třeba vědomě si vybrat plavat s uvolněnou rukou, dokud se to nestane zvykem. Pokud jsou vaše prsty během přenosu volně oddělené, ruka je také pravděpodobně uvolněná. Začleňte to do nácviku plavání jak v bazéně, tak na otevřené vodě.

autor: Věra Říhová
Spustit audio