Při pojídání moučníku jsou Češi v koncích, neví v jaké ruce držet vidličku a lžíci. Poradí Ladislav Špaček

K moučníkům můžeme v restauraci, ale i doma dostat jednak lžičku, ale taky vidličku. Jak se taková vidlička se lžičkou prostírá na stole a kterým příborem co jíme?

K moučníkům můžeme v restauraci, ale i doma dostat jednak lžičku, ale taky vidličku. Jak se taková vidlička se lžičkou prostírá na stole a kterým příborem co jíme?

Dezert jíme vidličkou v levé ruce a lžičkou v pravé ruce. Dezertní lžička pak plní funkci nože a krájíme s ní třeba palačinku, přihrnujeme krémy nebo zmrzlinu. Vidličkou pak jednotlivá sousta napichujeme a vkládáme do úst. Do úst můžeme vložit i lžičku – přirozeně ne oboje dvoje najednou. Budeme-li jíst Sacher dort, tak si vezmeme spíš vidličku. Pokud budeme jíst Crème brûlée, použijeme pouze lžičku.

Pokud vám třeba v cukrárně k zákusku přinesou pouze vidličku a bude mít zesílený spodní hrot, v takovém případě plní spodní hrot vidličky funkci nože. Ale při společenském stolování, kdy budeme konzumovat několik chodů a poslední bude moučník, obvykle dostáváme vždycky moučníkový příbor kompletní.

Jak prostírat moučníkový příbor

Když zakládáme stolní inventář před zahájením stolování, tak moučníkový příbor pokládáme nad talíř tak, aby lžička byla střenkou, tedy rukojetí, směrem doprava, protože ji pak budeme držet v pravé ruce. Vidlička leží pod ní a střenku má směrem doleva.

Při zahájení posledního chodu, tedy moučníku, si moučníkový příbor přesuneme k rukám tak, jak jsme si ho připravili – lžičku doprava, vidličku doleva.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.