Přijímací testy možná už nebudou

29. září 2003

Ministerstvo školství chce zrušit přijímačky na střední školy. Místo toho by měli žáci devátých tříd vyplňovat jednotné všeobecné testy. Výsledky by pak posílali společně s přihláškou na střední školy. Vedoucí krajského odboru školství Karel Peška tvrdí, že taková změna nebude jednoduchá.

"Je třeba si uvědomit, že je celá řada problémů, které v prvních konzultacích, které jsme s ministerstvem vedli, byly nastíněny a v současné době se hledají nejvhodnější řešení. Myšlenka je to zajímavá, myslím si, že v některých státech vyspělé Evropy, to je realizováno, nicméně je to tam tradice dlouholetá a je třeba skutečně probrat všechny rizika, všechna pro i proti, jak už jakým typem budou zkoušky realizovány, kdo bude testy realizovat, kdo to zaplatí, kdo bude zodpovědný. Tam je skutečně tolik problémů, že to vidím ještě na poměrně dlouhou cestu, než dojdeme k nějakému kvalitnímu cíli."

Ve škole
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.