Přijímací testy možná už nebudou

29. září 2003

Ministerstvo školství chce zrušit přijímačky na střední školy. Místo toho by měli žáci devátých tříd vyplňovat jednotné všeobecné testy. Výsledky by pak posílali společně s přihláškou na střední školy. Vedoucí krajského odboru školství Karel Peška tvrdí, že taková změna nebude jednoduchá.

"Je třeba si uvědomit, že je celá řada problémů, které v prvních konzultacích, které jsme s ministerstvem vedli, byly nastíněny a v současné době se hledají nejvhodnější řešení. Myšlenka je to zajímavá, myslím si, že v některých státech vyspělé Evropy, to je realizováno, nicméně je to tam tradice dlouholetá a je třeba skutečně probrat všechny rizika, všechna pro i proti, jak už jakým typem budou zkoušky realizovány, kdo bude testy realizovat, kdo to zaplatí, kdo bude zodpovědný. Tam je skutečně tolik problémů, že to vidím ještě na poměrně dlouhou cestu, než dojdeme k nějakému kvalitnímu cíli."

Ve škole
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.