První letošní hříbě národního hřebčína je šlechtic ze Slatiňan

21. únor 2018 08:55

Sacramoso Fanega XV-1. Tak vznešeně zní jméno prvního hřebečka narozeného v kladrubském hřebčíně. Vraník se narodil v sesterském chovu ve Slatiňanech.

Ve stáji má k noblese daleko. Okusuje, co se dá, poskakuje a nejvíc ho zajímá mléko. Matka je naopak velice klidná. „Rodila už posedmé, je to pro ni skoro rutina,“ usmívá se zootechnička kladrubského hřebčína Kateřina Neumannová. Rekord to ale podle ní zdaleka není. „Měli jsme i klisny, které porodily čtrnáct hříbat,“ vysvětluje.

Otec je český reprezentant

Hřebeček se narodil do velmi dobré rodiny. Jeden ze sourozenců už je zařazený v plemenném chovu. Tedy linie, která má zaručit pokračování rodu a také vysokou kvalitu koní. „A otec hřebečka reprezentoval národní hřebčín v soutěžích spřežení. Ve čtyřspřeží byl i na mistrovství světa,“ říká ředitel kladrubského hřebčína Jiří Machek.

U matky zůstane malý Sacramoso šest měsíců. Pak ho chovatelé odstaví a odvezou na hříbárnu do Slavické obory. Tam koně společně rostou ve stádě. Zhruba ve třech letech začíná výcvik. Pak už bude jasnější, jakou kariéru má zvíře před sebou.

V letošním roce by se mělo v hřebčíně narodit přes sedmdesát hříbat. „Třicet pět v černé variantě ve Slatiňanech a třicet osm v bílé v Kladrubech nad Labem,“ upřesňuje Jiří Machek.

Mezi zákazníky národního hřebčína patří třeba i švédské a dánské královské stáje. Památka je také nominovaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Spustit audio