První šampionát a hned medaile. Snové období lídra pardubických florbalistů

6. leden 2015

Ve svých sedmadvaceti letech vede florbalové Pardubice další extraligovou sezónou. A navíc přivezl bronz z mistrovství světa ve Švédsku. Tam měl trochu jinou úlohu, než na jakou je zvyklý. Martin Zozulák působil jako náhradník, ale přesto mu bronz rozhodně patří.

„Z medaile mám velkou radost. Je to pro mě obrovský úspěch. Jinak v reprezentaci jsem v podstatě od svých devatenácti let. Hned, co jsem skončil v juniorském výběru, okamžitě jsem navázal. Poslední fáze nominace na světový šampionát zatím nikdy nevyšla. Jsem rád, že jsem se dočkal aspoň teď,“ neskrývá nadšení.

Švédové potvrdili roli favoritů

Ve finále se utkali Švédové a Finové. Titul zůstal na domácí půdě. Čechy vyřadili v semifinále Finové: „Porážka nás musela mrzet jenom chvilku, protože hned druhý den jsme hráli další zápas,“ říká Zozulák. Pro něj a jeho spoluhráče nakonec skončil turnaj vítězným zápasem o bronz.

S medailí byla česká reprezentace podle Zozuláka spokojená. „Myslím, že pro český florbal obecně je každá medaile pořád velký úspěch. Doby, kdy se začnou vozit medaile pravidelně, jsou ještě relativně daleko. Slavilo se poměrně velkolepě,“ usmívá se.

Z tahouna muž na lavičce

Zozulák připouští, že většinou v klubech, kde hrál, na něm hra nějakým způsobem stála. V národním týmu mu patřilo místo náhradníka. „Člověk se pak na utkání připravuje úplně jinak, už od rozcvičky. Na druhou stranu i tím, že jsem byl na prvním mistrovství, užil jsem si ho možná o to víc. Vnímal jsem spoustu věcí okolo, atmosféru v hale, jinak jsem vstřebával pokyny trenérů. Ale taky na střídačce mám v hlavě, že do toho zápasu můžu zasáhnout a musím na to být připravený.“

Na turnaji si ubytování i jídlo zajišťuje každá federace zvlášť. Nemají všichni stejné ubytování a stejné stravování. „My jsme třeba spali ve stejném hotelu jako před rokem při přátelském utkání se Švédskem. Co se týče jídla, tak to byla klasická sportovní strava, tedy hodně těstovin, hodně kuřecího masa, nic těžkého,“ přibližuje Martin Zozulák.

Peněženku tento sport nezatíží

Podle názorů expertů šlo o nejsledovanější turnaj v historii. Popularita florbalu obecně stoupá. „Finančně to není vůbec náročný sport. Stačí vám v podstatě hokejka, boty, kraťasy, tričko a jde se na to.“

Teď už se Zozulák vrátil do extraligového kolotoče. Během nedělního utkání na půdě Vinohrad zaznamenal čtyři góly a čtyři asistence: „Osm bodů je pro mě extrémně velká bilance. Stalo se mně to naposledy před nějakými sedmi lety. Ale góly a body se ode mě tak trochu očekávají…“

autor: MAL
Spustit audio