První Zlatá Pecka nasadila laťku vysoko. Druhá ji prý dotáhne

23. srpen 2018
Dagmar Pecková v Českém rozhlasu Pardubice

Rok plný práce, nahrávání i přípravy druhého ročníku festivalu Zlatá Pecka má za sebou mezzosopranistka a pořadatelka v jedné osobě Dagmar Pecková. I přes velmi nabitý program si ale dokáže udělat volno.

„Minulý týden jsem přijela z Itálie, byli jsme s rodinou na poznávací dovolené. Byli jsme asi v deseti městech, strašně se nám to líbilo a hlavně nám tam chutnalo,“ říká se smíchem. Teď už se Dagmar Pecková věnuje na sto procent přípravám, aby festival mohl v neděli začít.

Stejně jako první ročník, i ten letošní bude mít jedno nosné téma. „Pro festival napsali novou divadelní hru od Honzy Jiráně pro mě a Báru Hrzánovou, letos jsme připravili něco podobného. Udělali jsme antiku, přepis Krásné Heleny. Já budu Krásná Helena, a dirigovat to bude Vojtěch Spurný. A Tomáš Vondrovic napsal hru Smaragdová destička, aneb antický kabaret. To bude zpracování antické tématiky velmi vtipným způsobem na závěr festivalu,“ láka Dagmar Pecková.

Krásná Helena v ulicích Chrudimi

Na návštěvníky Zlaté Pecky čeká i několik novinek. V úterý a ve středu zaplní chrudimské ulice studenti Základní umělecké školy a konzervatoře Pardubice s tématem Krásné Heleny. V úterý se s nimi můžete setkat v 16 hodin ve Filištínské ulici a ve středu ve stejném čase na Žižkově náměstí a Břetislavově ulici.

Přednášky i pro veřejnost

Novinkou v programu Zlaté Pecky budou také přednášky, ty jsou určené i veřejnosti: „ Třeba ta o sebeprezentaci. Lidi, když vyjdou konzervatoř, většinou neví co s tím. Pan inženýr Šefrna jim poradí kam se obrátit, jak oslovovat agentury a jek se prezentovat v životě. Pan doktor Kopecký bude mít psychologickou přednášku. Psychika je před koncertem i při něm hodně důležitá. Poradí jak se s tím vypořádat, jak zpracovat úspěch, neúspěch a podobně.“

Kromě kostela Nanebevzetí Panny Marie, Klášterních zahrad nebo divadla Karla Pippicha zavítá festival tradičně také do Medlešic. „Plánujeme přímý přenos do Toboganu s Alešem Cibulkou. Mezi hosty budou Lukáš Kuta, Tomáš Vondrovic a další. A odpoledne zahraje Jazzband Miroslava Hloucala,“ zve Dagmar Pecková.

Festival Zlatá Pecka startuje v neděli 26. srpna v chrudimském kostele a potrvá až do neděle 2. září. Na další dva dny pak pořadatelé pro velký zájem přidali představení Carmen y Carmen a Smaragdová destička.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.