Plány v Chrudimi: nová sportovní hala a Zlatá pecka

21. březen 2017

21. dubna si loutkáři připomínají svůj evropský den a právě v tento den přijal pozvání do studia Českého rozhlasu Pardubice starosta hlavního města loutek – Chrudimi Petr Řezníček a rovnou se pochlubil, že na tento „svátek“ v Chrudimi nezapomněli.

„Bylo by to špatně, kdyby hlavní město loutek v České republice na tento den zapomnělo. Takže Muzeum loutkářských kultur připravilo vernisáž známé loutkářky Věry Říčařové a také prohlídku nové expozice muzea,“ zve Petr Řezníček.

Opravy muzea nekončí

Největší investicí města v posledních letech je oprava budovy Chrudimské besedy, která stála městskou kasu nemalé peníze: „To je budova, která je pro Chrudim určitě jedna z nejvýznamnějších staveb. I dnešní Chrudimáci ji považují za klenot. Jestliže jsme v loňském roce dali do pořádku střechu, tak letos a v příštím roce dojde na fasádu a dveře. Ten dům si to zaslouží.“ Opravy skončí v příštím roce, přičemž provoz bude zachován. I když za cenu toho, že během nejdůležitější akcí v roce ji bude „zdobit“ lešení.

Petr Řezníček přiblížil i plány na sportovní halu: „Názory se různě tříbily. Jestli halu za 150 miliónů opravit, nebo za stejnou cenu postavit novou. Nakonec jsme dospěli k tomu, že lepší bude postavit na zelené louce nový objekt. Ta stará hala samozřejmě dospěje k nějakým úpravám, ale nebude potřeba měnit dispozice. Varianta s novou halou se zatím jeví, že by nemusela mít nějaké nevýhody. Jediné co by do budoucna mohl být problém, je koncentrace sportovních aktivit na místě dnešních sportovních areálů. A pokud nevyřešíme dopravu do těchto míst, tak může být problém doprava.“

Provoz v Chrudimi zhoustne

A právě doprava bude letos dělat vrásky nejenom zastupitelům, ale především řidičům. Už za pár dní začne oprava kanalizace v ulicích Palackého a Obce Ležáků. „Je to investice Vodovodů a kanalizací. Radost z nové kanalizace máme, ale máme také starost, že od 10. dubna do konce října bude v Chrudimi velmi složitá dopravní situace,“ říká Petr Řezníček. Jeden čas se dokonce mluvilo o tom, že by se Palackého třída mohla proměnit v městský bulvár. „To je trochu vize vzdálené budoucnosti. V každém případě ŘSD počítá s tím, že by po opravě kanalizace nastoupili a udělali nový tichý povrch, který by hlavnímu průtahu městem prospěl,“ vysvětluje starosta.

Nový festival

Petr Řezníček

V letošním roce se milovníci klasické hudby můžou těšit na novinku. Město ve spolupráci s pěvkyní a rodačkou z Chrudimi Dagmar Peckovou chystá festival Zlatá pecka. „Paní Pecková je zárukou toho, že festival bude mít nejenom kvalitu, ale že i příprava příštího ročníku je na světě, takže to bude žít, a že to bude pecka, protože s Peckovou to nemůže být jinak,“ uzavírá Petr Řezníček.

autor: HRU
Spustit audio