Radim: Na poplach zvoní už přes 150 let

11. září 2015

Hasičskou zbrojnici v Radimi u Luže by si leckdo mohl splést s kostelíčkem. Má totiž kapličku a zvonici. První zvony do ní zavěsili v roce 1857, lidem ve vsi ale slouží dodnes. Pravdou ovšem je, že ve zvonici má své místo také moderní siréna, slyšitelná na pět kilometrů.

Sbor dobrovolných hasičů má v současné době 46 členů, z toho 14 žen. Jako místní hasičská jednotka s označením JPO V má povinnost zásahu v místní obci. „Pětce“ je tak přiměřená i její vybavenost. Hlavní zásahové vozidlo by ale radimští hasiči chtějí dovybavit, chybí jim cisterna. Peníze se snaží shánět sami, například sběrem druhotných surovin a pořádáním zábav.

Více než červený kohout obec Radim trápí povodně, vsí totiž protéká Anenský potok. Poměrně časté zásahy na potoce znamenají hlídkování, varování občanů, zabezpečování volného průtoku v korytě, stavění bariér u domů, pomoc s vynášením ohrožených předmětů a samozřejmě je to i následná likvidace škod, čistění sklepů a studní. Obdobná pomoc samozřejmě platí i v případě větrné kalamity, kdy hasiči vyjíždějí k popadaným stromům nebo zakrývají střechy postižených budov apod.

Zatím posledním a poněkud výjimečným výjezdem SHD Radim v tomto roce byl sběr a likvidace rybí násady v obecním rybníce, která nepřežila srpnová horka a rychlé snížení hladiny vody.

Plechové lásky z 30. let

Radimští hasiči si hýčkají svoje historické „kousky“. Sbor vlastní dvě motorové dvoukolové stříkačky z roku 1932 a 1936 značek Smekal a Stratílek, dále tzv. osmičku, rovněž od Stratílka a historickou sudovku z konce 19. století. Až do roku 1950 Radimi sloužila i koňská čtyřkolka, ta se ale nezachovala. Všechny historické motorové i ruční stroje členové sboru pečlivě zrenovovali do původní podoby a pravidelně je vystavují na největších hasičských republikových slavnostech v Litoměřicích. Radimští udržují „v kondici“ i sami sebe, pravidelně se účastní závodů v hasičském sportu.

SDH Radim v září 2015

Neznámý žhář

Zbrojnici, které zpočátku říkalo „kůlna pro hasičské náčiní“, začala obec stavět v roce 1854, protože si právě pořídila první vozovou stříkačku. Roku 1857 byl objekt dokončený. V té době radimští prožívali trpká léta, v obci a okolí totiž řádil neznámý žhář. Výsledkem bylo devatenáct vyhořelých usedlostí a několik neúspěšných pokusů. Hašení bylo tehdy velmi obtížné a voda se brala jen z potoka, který přes léto mnohdy vysychá, a tak se musela voda v lejtách dovážet až ze vzdálené Novohradky. Oba rybníky, které se dnes v obci najdete, vznikly totiž až v šedesátých letech devatenáctého století.


Radim
Počet obyvatel obce: 248
Počet dobrovolných hasičů: 46 (32 mužů, 14 žen)
Rok založení SDH: 1888
Kuriozita: zvonice s kapličkou a dvě historické stříkačky z let 1932 a 1936

Hasičský sbor v Radimi byl založený počátkem roku 1888, v červnu stejného roku už poprvé vystupoval na veřejném cvičení v nedalekých Synčanech. Hasiči zasahovali u požárů v obci, ale často také vyjížděli i do okolních, mnohdy vzdálených vesnic. Zpráva z okresního úřadu z roku 1904 uvádí, že „sbor účastní se vždy a všude v okolí prací záchranných při požáru tak, že všude bývá prvním a díky provázen“. Ve třicátých letech minulého století byl založený také samaritánský oddíl, ve kterém začaly pracovat i první ženy. Dětské družstvo vzniklo v roce 1958, v současné době ale výcvik mladých hasičů v Radimi chybí, místní hasiči přesto věří, že ho opět obnoví.

Radimští hasiči dnes pravidelně pořádají dvě zábavy v roce, pomlázkovou a štěpánskou. Občas pak maškarní bál pro děti, posezení pro veřejnost při tzv. Dni otevřených vrat (u zbrojnice). K setkáním využívají svoji klubovnu v části kulturního domu.

Dobrovolné hasiče z Radimi můžete až do pátku 18. září 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RADIM na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.