Svítkov: Mladý sbor na letišti

13. květen 2016

Sbor dobrovolných hasičů Svítkov - Popkovice v nové podobě existuje teprve od roku 2013. Zaměřuje se hlavně na práci s dětmi a aktivně se podílí na společenském dění. Svítkovští hasiči mají ale i speciální výcvik.

Svítkov je katastrální části krajského města, součástí městského obvodu Pardubice VI. Dříve byl ale Svítkov samostatnou obcí, která měla samozřejmě své hasiče. První hasičský sbor byl ve Svítkově založený v roce 1886 a Popkovicích v roce 1913.

U stolu jich zasedlo dvanáct

Sbor dobrovolných hasičů Svítkov - Popkovice byl obnovený po více jak 30 letech, a to 1. února 2013. Ustavujícími členy bylo dvanáct mladých lidí, kteří do toho šli hlavně s tím, aby podpořili kulturní a společenské dění tam, kde bydlí. Starostou SDH byl zvolen Jiří Chmelík. Od 1. března 2013 měl sbor už 24 členů.


SDH Svítkov
Počet obyvatel: 3500
Počet členů: 50 (21 mužů, 4 žen, 25 dětí)
Rok obnovení SDH: 2013
Kategorie Jednotky požární ochrany: JPO V

Sbor má jako jednotka JPO V dvě zásahová družstva a jedno družstvo podpory. V květnu 2015 sbor získal zásahové vozidlo od společnosti Synthesia. Svítkovští hasiči sídlí na pardubickém letišti. V minulých letech prošli výcvikem zaměřeným na vzdušnou evakuaci lidí, a tak mají zkušenosti i se slaňováním z vrtulníku.

O malé hasiče nouzi nemají

Sbor dobrovolných hasičů Svítkov - Popkovice založil v polovině listopadu 2014 kroužek mladých hasičů. A to s poměrně velkou odezvou. Do kroužku se přihlásilo hned 23 dětí. První akcí s malými hasiči bylo rozsvěcení stromečku ve Svítkově a další návštěva směřovala na hasičskou stanici na Dukle v Pardubicích.

Tradice i příroda

„Děti seznamujeme s požární technikou a požárním sportem, ale kromě výcviku v dětech podporujeme i to, aby ctily tradice,“ vysvětluje starosta sboru Jiří Chmelík. „Na jaře jsme si sami vyrobili Smrtku a společně ji vynesli do Labe. Samozřejmě se snažíme zapojit i rodiče, třeba výletem vyhlídkovou lodí Arnošt.“

Nicolas Samaranský z kroužku mladých hasičů trénuje zapojování hadic

Sbor dobrovolných hasičů Svítkov - Popkovice se zapojil například do projektu „72 hodin“. „Zasadili jsme společně se starostou města Pardubic Jaroslavem Menšíkem strom v Bubeníkových sadech, další dva stromky také u nás v Popkovicích,“ dodává Jiří Chmelík. „Děti se snažíme vést nejen k lásce k přírodě, ale také vzájemné podpoře. Kroužek mladých hasičů totiž navštěvují i děti se zdravotním handicapem. Jsme moc rádi za to, že se v našem kolektivu cítí dobře a rádi k nám chodí.“

SDH pořádá celou řadu akcí, každoročně například hasičský ples, posvícení, Den IZS a pálení čarodějnic, rozsvěcení vánočního stromečku spojené s mikulášskou nadílkou pro děti nebo lampionový průvod. Svítkovští hasiči ale pomáhají také při velkých projektech, například Vinařském půlmaratonu, Aviatické pouti nebo Dukelské pouti. V současné době SDH Svítkov - Popkovice připravuje otevření druhého dětského hasičského kroužku v centru Pardubic.

Dobrovolné hasiče ze Svítkova můžete až do pátku 20. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI SVITKOV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.