„Radši mám Svítání, než politiku,“ říká senátorka Miluše Horská

11. červenec 2014

Je místopředsedkyní Senátu Parlamentu České republiky, zároveň stíhá také funkci ředitelky Základní a praktické školy Svítání.

Jak jde skloubit a především zvládnout tyto dvě důležité funkce? „Výborně, ale musíte to umět,“ říká v nadsázce Miluše Horská, která byla hostem Dobrého rána.

Veškerý svůj čas věnuje Miluše Horská práci, jak sama říká je workoholik, ale zdraví a věk si nevybírá a dnes už aspoň přemýšlí o tom, jak si čas pro sebe nalézt. Do politiky původně vůbec nechtěla: „Když ta nabídka přišla, tak jsem se jí smála. Pak když jsem našla ten správný důvod proč tam jít, co bych mohla změnit, tak jsem do toho vstoupila.“

Na začátku svého působení v senátu byla skromná a pokorná a myslela, že na to nemá. Po čase ale získala sebevědomí a za to je politice vděčná. Svých cílů jednou už téměř dosáhla, pak ale přišel pád vlády. A tak začíná znovu.

Původní profesí je Miluše Horská pedagožka a přes své politické ambice jí zůstává věrná: „Dostudovala jsem si speciální pedagogiku, a stala se ředitelkou školy pro hendikepované děti. Byla to taková láska na první pohled,“ řekla o svých začátcích ve Svítání Miluše Horská.

První roky existence školy Svítání nebyly lehké: „Škola vznikla jako neznámá, úplně cizí element v dosavadním prostředí, potýkali jsme s nedůvěrou…“ vzpomíná Miluše Horská a dodává: „Dnes je škola na evropské úrovni, tiskneme učebnice, které zřejmě poskytneme i do zahraničí, děti svážíme i rozvážíme…“

Energii dobíjí Miluše Horská jednak ve škole Svítání, ale také na cestách po exotických zemích, hodně ji okouzlila Barma. Letošní léto však bude patřit krátkým procházkám k rybníku s malou vnučkou.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.