Raw strava je lék. Zkuste jíst ovoce a zeleninu bez tepelné úpravy

3. srpen 2016

Raw strava se u nás těší stále větší popularitě. Říká se jí také živá strava nebo vitariánství. Je to životní směr, kdy člověk jí potraviny v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy, semena a byliny.

„Pokud je chladnější den, můžeme si připravené jídlo ohřát až na 42° Celsia. Při větší teplotě bychom zničili cenné enzymy,“ říká Anna Hýžová. Vařené potraviny enzymy postrádají, tepelnou úpravou se zhoršuje i kvalita minerálů a vitamínů. „Dívám se na jídlo jako na výživu našich buněk, na jako na hmotu, která pouze zažene hlad,“ uvádí Anna Hýžová.

Proč se někdo rozhodne jíst tímto způsobem? Mnohdy jsou příčinnou zdravotní problémy. Jindy za se chuť udělat něco pro sebe a žít zdravě. „Díky živé stravě omládneme. Tělo se vyživuje a čistí,“ vysvětluje Anna Hýžová.

Vitariáni místo vaření máčejí a nakličují, suší a drtí, mixují a krouhají, marinují. Ideální je jíst sezonní ovoce a zeleninu, které rostou tam, kde žijeme. Přejít na nevařenou stravu chvíli trvá. Ze začátku člověk sní kila jídla. Živá strava se totiž rychle tráví, a tak má nováček vitarián neustále hlad. To se ale časem změní. „Já jím už jenom dvakrát denně. Dopoledne ovoce a odpoledne zeleninu. Jím jenom, když mám hlad,“ říká Anna Hýžová.

Čtěte také

Teď přes léto mají vitariáni hody, příroda nám nabízí své plody. Ale ani v zimě nestrádají, jen se na ni řádně připraví. Nasuší si potraviny, nebo je uchovávají díky kvašení. „Rozhodně netrpím hlady,“ usmívá se Anna Hýžová. Živá strava je sice momentálně hit, ale Anna Hýžová ji za módní výstřelek nepovažuje. To spíš za životní cestu. „Člověk musí mít pro své jednání vždy důvod,“ dodává.

Příroda na talíři

  • ovoce čerstvé, nejlépe v biokvalitě

  • zelenina čerstvá nebo i kvašená, pokud možno chemicky neošetřovaná

  • oříšky a semena vždy by měly být předem namočené

  • bylinky

Tyto potraviny se zpracovávají především v mixéru – zeleninové vlažné polévky, smoothie, omáčky a dipy. Určitě využijeme i odšťavňovač na džusy. Výborná je i sušička, v níž se ovoce a zelenina dá upravit do sušeného stavu.

Do studia Českého rozhlasu Pardubice přinesla Anna Hýžová svou knihu nazvanou Škola živé stravy. Popisuje v ní, jak naše tělo funguje a naopak, jak strava působí na naše tělo. Najdete v ní také příběhy lidí, kteří se stali vitariány. A také to nejdůležitější pro všechny, kteří by raw styl chtěli vyzkoušet. Jsou to recepty.

Bramboračka (2 porce)

Ingredience:
½ hrnku cukety
¼ lžičky tmavého misa
2 sušená rajčata
Umixujeme a přidáme 2 hrnky teplé vody (38°C.)
½ hrnku drobně krájené mrkve
¼ hrnku drobně krájeného celeru
1 lžíce drobně krájeného fenyklu
1 hrnek drobně krájené cukety
růžičková kapusta podle chuti nebo kousek kapusty
½ cibule
2 stroužky česneku – drobně krájené
hrst bylinek – libeček, bazalka petrželka

Postup:
Dáme do misky a smícháme s mixovanou směsí. Můžeme přidat čerstvou krájenou řasu nebo několik sušených hub (předem namočených). V případě potřeby přidáme na rozředění vodu a vše rozmixujeme.

autor: PRO
Spustit audio