Recepty, které promění kapra v úžasnou lahůdku
Zase po roce bylo na hrázi Bohdanečského rybníka živo. Rybáři měli sítě plné ryb. Lidé stáli frontu na živé ryby, ale i na gastronomické rybí speciality. Máme pro vás několik tipů jak si doma vynikající rybu připravit!
Kuchaři v bílých čepicích měli u svých stánků plné ruce práce. O jejich pochoutky byl velký zájem. Podzimní vzduch byl prosycený lákavými vůněmi, například uzeného kapra na akátovém dřevě. „Akát, olše, třešeň, švestka. To je voňavé tvrdé dřevo ideální na uzení," říká Radovan Ježek.
Kapr v bylinkovém pestu
U stánku mají polévku nebo grilovaného pstruha a kapra v bylinkovém pestu. A my chceme recept. Základem je čerstvá ryba. Přivézt si ji můžete ze sádek. Také řada supermarketů má živé ryby, které vám zabijí přímo na místě.
„Naporcujeme, nasolíme, pokapeme citronem a necháme chvíli odležet v pokojové teplotě. Potom ji potřeme bylinkovým pestem. Děláme ho v kombinaci 80 % voňavých bylin a 20 % agresivních. Kapra pestem potřeme, necháme ho dvě hodiny odležet a poté ho nasucho upečeme v troubě," radí nám Radovan Ježek. Když nahlédneme pod pokličku, vidíme na první pohled, že ví, co dělá.
Rybí polévka
O kus dál je velký kotel s rybí polévkou. Na tuto akci se jí vařilo 600 porcí a padlo na ni 300 kapřích hlav. „Do silného vývaru jsme přidali víno, kořenovou zeleninu restovanou na másle, smetanu a ještě něco, co vám nemůžu říct," nechce prozradit celé výrobní tajemství kuchař Radovan Ježek. Na závěr se do polévky zavaří jikry a mlíčí.
Rodinné recepty
Ředitel Rybničního hospodářství Lázně Bohdaneč Adolf Vondrka umí ryby nejen chovat, ale i zpracovat je v kuchyni. Jeho žena Barbora jedla dříve hlavně ryby mořské, teď ale objevuje rozmanitý svět chutí ryb sladkovodních. Jaký recept je tedy u Vondrků populární?
„Naporcovaného kapra vydatně osolíme. Obalíme v pohankové mouce. Osmažíme ho z obou stran narychlo na pánvi na sádle. Někdy ještě použiju čerstvé nebo sušené bylinky," pouští nás do své kuchyně Barbora Vondrková.
Jako přílohu podává zeleninu nebo opečené brambory. „Nakrájejte brambory, mrkev a cibuli na plátky v poměru 1:1, dejte na pečicí papír na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a upečte v troubě," dodává Barbora Vondrková.
Jeden recept si manželé dovezli od přátel z Bretaně. Je vhodný pro mořské i sladkovodní ryby. Očištěnou půlku ryby osolíte, pomažete dijonskou hořčicí. Dáte do trouby na pečicí papír a pečete na teplotu větší než 200°C patnáct až dvacet minut podle velikosti ryby.
Na rybu nešetřete solí
Nebojte se naporcovanou rybu štědře osolit. „Ryba obsahuje ve svalovině 70% vody. Nešetřete solí, ryba bude mnohem chutnější," poradil nám Adolf Vondrka jak udělat z běžné ryby skutečnou delikatesu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.