Pardubické letiště v červenci ožije, letů ale bude jen zlomek

30. červen 2020 08:40

Pardubické letiště se po vynucené pauze kvůli pandemii koronaviru  vrací zpět ke komerčním letům. Ty byly zastavené od poloviny března. První stroje s cestujícími vzlétnou začátkem července.

Úplně první komerční spoj, který odsud odletí, bude 4. července charterový let do bulharského Burgasu. A takhle se to pak dál bude opakovat celé léto. Každou sobotu přiletí a zase odletí. Stejně tak by z Pardubic měl létat ještě jeden charter, ten by měl podle ředitelky Hany Šmejkalové létat v neděli a cílem bude také Burgas. Jiné charterové lety se zatím dojednat nepodařilo a dost možná už letos ani nepodaří. Výzvou teď pro management letiště je příští rok, aby se pokusili domluvit co nejvíce charterů na sezonu 2021.

Vrátí se i pravidelné lety, i když zatím jen irský nízkonákladový dopravce Ryan Air, který bude z Pardubic létat každý týden do španělského Alicante. Podle toho, jak budou lety naplněné, tak by se mohla linka vrátit k původnímu provozu. Řekla to ředitelka letiště Hana Šmejkalová.

Čtěte také

„Červenec bude v režimu jeden let týdně, protože Ryanair zkouší, jaká bude poptávka. A pokud poptávka bude velká, tak od srpna už by se mělo létat dvakrát týdně, to znamená čtvrtek a pondělí.“

U linek do Kyjeva společnosti SkyUP se zatím čeká, jaká bude v zemi epidemiologická situace a kdy české úřady dovolí na Ukrajinu cestovat. Pak by se měly vrátit minimálně čtyři lety týdně.

Dnes odpoledne letiště Pardubice oznámilo několik nových pravidelných letů společnosti Wizz Air, která bude létat od 1. září z Pardubic na Ukrajinu. Létat bude třikrát týdně (v úterý, ve čtvrtek a v sobotu) do Kyjeva a Lvova.

Milionové ztráty

Pardubickému letišti způsobila pandemie koronaviru obrovské ztráty. Pardubické letiště sice nějaký čas při nouzovém stavu sloužilo jako místo, kam přilétaly stroje se zdravotnickým materiálem, ale to společnost EBA od ztrát nezachrání, protože ze 183 plánovaných letů jich uskuteční jen 46. Podle prvotních propočtů by ztráty mohly být kolem dvaceti milionů korun.

První finanční náplast na provozní ztráty už letišti poskytli akcionáři, tedy město Pardubice a Pardubický kraj. 16 milionů korun původně určených na investice, může letiště použít na provoz. Podobná částka bude nejspíš potřeba i na pokrytí ztrát za druhé pololetí. Letiště bude také žádat odškodné od státu. Mělo by jít zhruba o 20 milionů korun.

autoři: Josef Ženatý , Honza Ptáček
Spustit audio

Související