Ředkvičky a kedlubny jsou podle šéfkuchaře Radka Pálky ideální letní zelenina. Máme recept na salát

19. srpen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:41 Rozhovor s herečkou Dagmar Havlovou
  • 06:36 Módní návrhářka Jitka Šedová a podzimní módní trendy
  • 11:12 Jak osvěžit šatník módními trendy a přitom zbytečně neutrácet
  • 15:36 Pozvánka na 24. ročník soutěže Muž roku
  • 18:17 Ředkvičky a kedlubny jsou podle šéfkuchaře Radka Pálky ideální letní zelenina
  • 22:34 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Dvě oblíbené zeleniny šéfkuchaře Radka Pálky

Obě se krásně hodí do salátů a obě jsou ideální v létě do krabiček jako svačina na cesty.

Dlouho vydrží, nekazí se a pokud v batohu zteplají, nic se neděje a navíc se nerozmačkají.

Kedlubny

Kedlubny nejsou jen obyčejnou zeleninou, která má zajímavou chuť. Jako bonus navíc nabízejí výborné účinky naše zdraví! Proto si je doma dopřávejte právě teď, když je jejich sezóna.

Čtěte také

Kedlubny nám v dětství babička vařila místo sladkokysele připraveného zelí jako přílohu k vepřovému masu a nebo nám je prostě podávala jen s vařenou mrkví a bramborem. A jako děti jsme to opravdu milovali. Nakonec na sladko povařený kedluben je pro dětský jazýček příjemnější než zelí kysané.

V tu dobu táta často vozil domů nutrie a k jejich libovému masu byly vařené kedlubny také vynikající. Kedlubny jsme mívali bílé a fialové. Na podzim bývaly k mání odrůdy jako kedluben gigant. Pamatuji, že ten největší měl něco málo pod 5 kg.

Zdraví prospěšné látky a léčivé účinky kedlubnů

Kedluben je u nás jednou z nejrozšířenějších košťálových zelenin a zdravý prospěšný je neskutečně. Dokonce lze kromě oblíbených bulev konzumovat i mladé listy, které mají o mnoho vyšší obsah vitaminu C a vápníku.

Čtěte také

Bulvy obsahují vysoký podíl sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, manganu, železa, fosforu, vitamínů skupiny B, vitaminu C, provitaminu A, kyseliny nikotinové, pantotenové a listové. Zdravý prospěšná je i vláknina. Kedluben má málo kalorií a přitom pomáhá i proti rakovině tlustého střeva, zlepšuje průchodnost střev a snižuje hladinu cholesterolu.

Obecně pak platí, že čím mladší a tedy i menší kedlubny, tím lépe. Jak pro bulvy, tak pro listy.

Spotřeba kedlubnů v ČR je ročně cca 2,5 kg (což mi přijde málo) na osobu. Lehce stravitelné bulvy se konzumují syrové, vařené i smažené, listy vařené, ale bohužel končí častěji na kompostu. Kedluben nebo kedlubna je též nazýván brukev, což ale není správně.

Kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem

Suroviny:
kedlubna 1 ks
střední, oloupané jablko 2 ks např. Granny Smith
jogurt hustý
kopr hrst nadrobno nasekaného
citronová kůra nastrouhaná z jednoho citronu
sůl
pepř
olivový olej panenský, na pokapání

Postup:

Kedlubnu nakrouhejte na mandolíně nebo nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky (asi 1 mm silné). Totéž udělejte s neoloupanými jablky tak, abyste se vyhnuli jádřincům. Dejte je do mísy, přidejte jogurt, většinu kopru a polovinu citronové kůry, osolte a opepřete. Dobře promíchejte, aby se všechny plátky obalily.
Naaranžujte na talíř. Posypte zbývající citronovou kůrou a koprem. Chcete-li, ozdobte dalším čerstvě mletým pepřem. Pokapejte olivovým olejem.

Ředkvičky

Čas ředkviček je v plném proudu a je mnoho důvodů, proč by neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou sice často malé, zato z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova bombami.

I když se zdá, že je to jen obyčejný sladký kořen, ať už červený, bílý či do fialova, plný vody, mnohdy nepříjemně pálící v ústech, skrývá v sobě výživový poklad.

Čtěte také

Ředkvička je totiž překvapivě bohatá na vitamíny a minerální látky. „Najdeme v ní vitamín C, beta karoten, kyselinu listovou, vitamín K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to pak hlavně draslík, zinek a fosfor.

Pikantnost ředkviček způsobují glukosinoláty a hořčičné oleje. Najdeme je i v jiných plodinách jako jsou například brokolice, zelí, květák nebo růžičková kapusta.

Částečně se na pálivosti projevuje také dostatek vláhy při pěstování. Ředkvičky ji opravdu hodně nasávají, takže čím více vody jim dopřejeme, tím budou šťavnatější a méně pálivé.

■ Nejčastější uplatnění mají ředkvičky čerstvé, tepelně neupravené a křupavé. Jejich výrazná chuť osvěží sendviče, na chlebíčky saláty. Perfektní jsou i jen tak nakrájené na chlebu s máslem, připravíte z nich také ředkvičkové máslo nebo pomazánku. Za vyzkoušení rozhodně stojí vajíčková s ředkvičkami.
■ V salátech vyniknou nejen hlízy ředkviček, kde i jejich listy. Poslouží podobně jako rukola nebo listy špenátu, připravit z nich můžete i pesto.
■ Přidejte ředkvičky do bramborového salátu nebo ovocného s pomeranči.
■ Milovníci netradičních příloh jistě ocení recept na zapečené ředkvičky s medem a skořicí, které vás svou chutí zaručeně překvapí. Pokud chcete spíše něco sytějšího, vyzkoušejte je například ve slaninovém kabátku - jsou doslova k nakousnutí!
■ Uvařit z nich můžete krémovou polévku, v některých receptech se v polévce uplatní i ředkvičková nať. Lze jimi spolu s další zeleninou doplnit horký vývar. Zazáří i v čínské polévce. Výborné jsou i v salse na mexických nachos.
■ Skvělé jsou naložené ředkvičky.

Ředkvičky plné vitamínů

Zdánlivě malá ředkvička je přímo napumpovaná látkami užitečnými pro náš organismus. Doplní velké množství vitaminů B, E, D, C a spoustu minerálů.

Čtěte také

Obsahuje také provitamin A, který má blahodárný vliv na zrak, imunitní systém a kvalitu pokožky i vlasů. Za zmínku také stojí obsažené hořčičné oleje. Ty si rostlina vytváří jako obranu proti škůdcům a v lidském těle působí proti plísním i bakteriím.

Ředkvičky prospívají trávícímu traktu a často se doporučují jako pomoc při zácpě, nadýmání či jiných střevních a žaludečních problémech. Údajně snižují riziko výskytu rakoviny, zejména plic a střev. Některé studie poukazují na jejich schopnost stimulace mozku, takže fungují například i jako prevence Alzheimerovy choroby.

S nimi neztloustneme

Ředkvičky jsou také ideální, pokud si hlídáme svou tělesnou hmotnost. Obezita nám s nimi rozhodně nehrozí. Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a to 67 kJ na 100 gramů.

Naopak nejsou velkým zdrojem vlákniny. Té mají ve 100 gramech jen 1,6 gramu.

Ředkvičky narychlo v octě s mrkví a koriandrem

ředkvičky 2 svazky na tenká kolečka
mrkev 3 ks na tenká kolečka
chilli paprička 3 ks zelená, natenko
koriandr čerstvý hrstčerstvý, nahrubo
Na nálev:
vinný ocet bílý 125 ml
jablečný ocet 125 ml
krupicový cukr 50 g
sůl mořská

Postup:

Na nálev zahřejte v rendlíčku oba druhy octa, cukr a sůl k mírnému varu, aby se cukr a sůl rozpustily. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Nachystejte veškerou zeleninu a koriandr, promíchejte. Dejte do čisté sklenice, zalijte nálevem, uzavřete, uložte do chladu a snězte během 2 týdnů.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související