Relaxační vana s podsvícením i soukromé toalety. Pardubická porodnice vylepšila sály

25. únor 2019 07:10

Pardubická porodnice byla na podzim několik týdnů uzavřená, teď má opravené sály. Zlepšení komfortu poznají hlavně nastávající matky.

Hlavní změna je v tom, že porodní sály mají každý své sociální zařízení. Byť se to může zdát jako maličkost, pro nastávající matky je to velmi důležité. Zatím totiž byla jediná toaleta společná v předsálí na chodbě. Teď mají vlastní záchod tři ze čtyř porodních sálů a sám přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Milan Košťál tuto změnu vítá.

„Je jistě výhoda, když na svém pokoji, tak jako ve vlastním bytě máte svou toaletu. Myslím si, že to psychologicky zlepšuje pocit ženy a ten komfort, který tady v průběhu porodu má a oprávněně od nás očekává.“

Novou magnetickou rezonanci do Pardubické nemocnice stěhoval jeřáb

Několikatunové zařízení stěhoval do nemocnice jeřáb

Nemocnice v Pardubicích bude mít novou magnetickou rezonanci. Hlavně lékařům se zlepší možnosti snímkování vnitřních orgánů lidského těla a tím pádem budou moct i lépe postupovat v léčbě pacientů. Části nového přístroje přivezly kamiony z Nizozemska a v areálu nemocnice je musel vykládat jeřáb.

Na nové věci se mohou těšit i budoucí maminky, které si připlatí za nadstandardní pokoj. U nadstandardního pokoje mají těhotné ženy nově možnost použít relaxační vanu. Jde v podstatě o malý bazének, do kterého vedou schůdky, jsou v něm sedátka apod., žena v ní může trávit předporodní hodiny v horké vodě.

Prý je to už pár týdnů po uvedení do provozu velmi vyhledávaná a oblíbená věc, protože už ji od začátku roku využilo už asi 30 rodiček. Vana má třeba i podsvícení, které si žena může barevně podle sebe upravit. Je tam možná aromaterapie a tak dále - takže je to téměř takový wellness v porodnici.

Podobné zařízení prý v česku není obvyklé a stejnou vanu, jen ve starším provedení, mají jenom v Ostravě. Nicméně to s sebou přináší i jedno negativum. Vzhledem k nákladům na pořízení a drahému provozu bude zvýšený poplatek za využití nadstandardního porodního sálu. Zatím byl 570 korun a výhledově by to být kolem tisícikoruny.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související