Nadjezd u nemocnice v Pardubicích začne město opravovat v roce 2021

19. únor 2019 09:21

Velká oprava mostu by měla začít v roce 2021. O rok později pak nechá město propojit most s areálem bývalé Tesly a nemocnicí, na místě bude velkokapacitní křižovatka. Radní kraje a radnice teď řeší, jak se podělí na zaplacení nákladů na výstavbu. 

Most stojí od roku 1964, jeho stav je špatný a celá konstrukce potřebuje opravu.  V roce 2017 pracovníci ČVÚT v Praze dělali předběžný průzkum a zjistili, že most už nesplňuje potřebné normy a jsou na něm vady.

Právě v roce 2017 v září odpadla z mostu betonová římsa, radnice pak nechala římsy zabezpečit pomocí lan a sítí. Most sice není v havarijním stavu a zřícení nehrozí, ale oprava je nutná.

O náklady na vybudování velkokapacitní křižovatky se bude podílet město, Pardubický kraj a stávající majitel areálu Tesly, který tam chystá velkou výstavbu.

Navrhovaná podoba křižovatky u pardubické nemocnice

„Část napojení do Tesly bude realizovat developer sám. My jako město musíme primárně zainvestovat rozšíření dopravního uzlu, který tam vznikne. Bude tam vícepruhová křižovatka, světelně řízená, a vedle bude pás, kde se bude napojovat nemocnice pro spodní část, protože nemocnice plánuje investici nového parkovacího domu v zadní části nemocnice,“ uvedl primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Do nemocnice objížďkou

Pardubická radnice také slíbila, že na kraj převede část peněz, které dostane právě za prodej Tesly, za ně kraj postaví sjezd k nemocnici a část peněz použije i na parkovací dům.

Radnice teď hledá vhodné objízdné trasy, které povolí z hlediska hluku hygiena. Jednu trasu už zamítla, řekl ČTK náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Lávka přes Chrudimku v Pardubicích už je opravená. Nově unese i sanitky

Zábradlí na lávce dostalo novou barvu

Dřevěná lávka přes Chrudimku pro pěší a cyklisty u pardubické Vinice je opět v provozu. Dva měsíce ji stavbaři opravovali a zpevňovali tak, aby po ní v budoucnu mohly jezdit sanitky.

Dopravně bude situace v Pardubicích komplikovaná. Sejde se víc náročných staveb najednou. Správa železniční dopravní cesty chystá modernizaci koridoru, která potrvá několik let.

„SŽDC nás požádalo, abychom udělali nadjezd co nejdříve. Budeme potřebovat výluku trati, musíme s nimi práce koordinovat. Oni potřebují opravit železniční přejezd na Slovanech, železniční most na 17. listopadu, v té době už musíme mít nadjezd Kyjevská u nemocnice opravený,“ řekl Kvaš.

Opravy nadjezdu budou stát kolem 50 milionů korun. Na opravený nadjezd by měly jednou vést také rampy z Hlaváčovy ulice, zvané rychlodráha. Nájezdy jsou ale zatím ve stadiu plánů, prvotní odhady mluví o nákladech 170 milionů korun, peníze by se měly najít ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související