Romaissance: Oslavy Mezinárodního dne Romů v Praze

28. březen 2024

Spolek Ara Art letos pořádá jubilejní desáté oslavy Mezinárodního dne Romů. Program nabídne koncerty předních romských umělců a umělkyň, open air výstavu, workshopy, divadlo i konferenci o budoucnosti romské kultury a umění.

Když organizace Ara Art uspořádala před deseti lety první oslavy Mezinárodního dne Romů, byla to především reakce na neexistenci relevantní a důstojné připomínky nejvýznamnějšího dne v roce, který patří romskému národu. Romové pochopitelně tento den slavili i dříve, vždy však na úrovni komunitních, sousedských, lokálních kulturních událostí, které nikdy neměly šanci zasáhnout do majoritního veřejného prostoru, a tedy ani do povědomí širší většinové veřejnosti.

Program Mezinárodního dne Romů 2024

„Od začátku jsme chtěli založit tradici velké kulturní akce, která bude pravidelná, která postupně poroste, ponese společenská a kulturní témata, dá prostor různým formám a žánrům nejen hudebním a bude sdružovat a propojovat profesionály z různých oblastí, včetně těch uměleckých.“ říká David Tišer, původní iniciátor oslav MDR, režisér a ředitel pořádajícího spolku Ara Art.

Dnes lze říct, že tento záměr se podařilo naplnit takřka beze zbytku. Z jednoho večera se oslavy rozrostly do týdenního programu, ze smíchovské Meet Factory přešel slavnostní galavečer přes divadlo La Fabrika až do divadla Archa, kde se za posledních 5 let stal tradicí.

Ti, kteří budou chtít Mezinárodní den Romů letos oslavit, si mohou vybrat z široké škály kulturních událostí realizovaných takřka po celé Praze. Program pro veřejnost zahájí ve čtvrtek 4. dubna konference o budoucnosti a financování romského umění a kultury. Zúčastní se jí zástupci největších romských kulturních organizací a reprezentanti Ministerstva kultury a Ministerstva školství.

V pátek 5. dubna pak program pokračuje v žižkovském komunitním centru Vozovna divadelní pohádkou Pal e marikl’i a odpoledním koncertem slavných Bengas. Stejného dne večer bude ještě možné v pražském Slovenském dome navštívit koncert významné romské muzikantky a jediné ženské primášky Barbory Botošové.

Na víkendové dny jsou připraveny dva hudební workshopy s Petrou Gelbart, romskou hudebnicí žijící v New Yorku, muzikoložkou a absolventkou Harvardovy univerzity. První je určen především dospělým účastníkům a proběhne v neděli dopoledne v prostorách organizace ROM Praha na Černém mostě, druhý je zaměřen na děti a ty mohou přijít téhož dne odpoledne do Kampusu Hybernská. Zde na něj pak naváže ještě workshop tradičních romských tanců.

Na sobotní i nedělní večer jsou přichystány také koncerty: V Jazz Docku se představí legendární Kale a v Rock Café vystoupí romská star ze Slovenska Igor Kmeťo. Jak Petra Gelbart, tak i Igor Kmeťo, skupina Kale a spolu s nimi další významná jména, jakýmim jsou například Antonín Gondolán, Lucie Bikárová, Marsell Bendig a mnoho dalších pak společně vystoupí v pondělí 8. 4. na slavnostním Galavečeru v divadle Archa +.

„Naše oslavy Mezinárodního dne Romů nejsou záležitostí jednoho spolku, nebo jedné osobnosti. Spolupracuje s námi 18 romských a proromských partnerských organizací z různých koutů republiky a jsem přesvědčen, že tím společně vytváříme trvalou hodnotu. Stále věřím, že přijde čas, kdy si toho majorita konečně všimne.“ dodává David Tišer.

Konference o financování romské kultury

Zahajovací akcí bude konference o budoucnosti financování romské kultury, která proběhne ve čtvrtek 4. dubna od 9h v Brožíkově sále Staroměstské radnice.

„Romská kultura je bohužel stále vnímána především jako komunitní zábava. Tento přístup má dalekosáhlé dopady v mnoha rovinách, z nichž vedle té společenské je pro nás, kteří se naší kulturou zabýváme profesionálně, nejcitelnější rovina finanční.“ říká David Tišer. A právě to je hlavním důvodem, proč letošní jubilejní desátý ročník oslav Mezinárodního dne Romů bude zahájen konferencí, jejímž cílem je toto téma diskutovat se všemi aktéry, jichž se týká.

Mezi panelisty, kteří v rámci konference zasednou u debatního stolu, tak budou nejen zástupci všech největších kulturních romských organizací v Čechách - vedle Ara Art také Muzeum romské kultury, Tuke.TV a Slovo21, za mezinárodní scénu ERIAC (Evropský romský institut pro umění a kulturu), ale i vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny, krajský romský koordinátor a náměstek ministra kultury. Samostatný blok bude v programu konference věnován tématu kreativního vzdělávání, které je s podporou romského umění a kultury úzce spojeno a jehož rozvoj může přinést zásadní změny mimo jiné i v tom, jak se bude v budoucnu na romskou kulturu nahlížet. Zde budou diskutovat reprezentanti organizací, které se na kreativní vzdělávání specializují spolu se zástupci Ministerstva školství a Ministerstva kultury.

Konference, jejíž realizaci podpořil ERIAC - European Roma Institute for Arts and Culture, je přístupná veřejnosti, akreditaci lze získat na emailové adrese kucera.sabina@araart.cz.

zdroj: Ara Art
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.