Rosický pomník U Mrtvých chrání legenda, málokdo se tam dodnes odváží jít po setmění

24. září 2023

Území dnešních Rosic na Chrudimsku bylo podle archeologických nálezů osídlené už od pravěku. Lidi totiž už tehdy využívali úrodnost místních polí. „A úrodná půda tu je dodnes, jen jako obec nejsme kvůli tomu obklopeni v podstatě žádnou přírodou, ale poli,“ vysvětluje starosta Zdeněk Volejník. Dnes tvoří Rosice 4 místní části – Rosice, Synčany, Brčekoly a Bor u Chroustovic, ve kterých žije celkem 1400 lidí.

Stopy nedávné historie najdeme v Rosicích i dnes. Například na stezce v trase bývalé železnice, která spojovala Chrast a Hrochův Týnec dál na Borohrádek. Cesta je dnes lemovaná několika informačními panely a replikou dvou železničních sloupů z dob Rakousko-Uherska.

Pomník U Mrtvých

„Byla to pouze lokální trať, která se ale do historie zapsala na konci druhé světové války, kdy sloužila jako ústupová trasa Němců. Místní sokolská odbojová organizace pak v dubnu roku 1945 vyhodila do povětří německý vlak,“ popisuje historické události Zdeněk Volejník. Železnice pak byla ještě na čas obnovena, na konci 70. let ale definitivně zrušena. Dnes stezku vyhledávají především fanoušci železniční historie.

Voják, který vstal z mrtvých

Dalším významným bodem v historii Rosic byl rok 1813, kdy místní zámek fungoval jako polní nemocnice pro napoleonské vojsko a zraněné vojáky. Podle všeho jich je zhruba tisícovka pohřbená právě za Rosicemi. O sto let později tam teprve vznikl pomník, kterému se dodnes říká U mrtvých. Je ale ukrytý v polích, ani řada místních obyvatel o něm neví. Váže se k němu navíc legenda, kdy jeden z vojáků vstal z mrtvých, došel do Rosic a tam ještě několik let žil. Málokdo se k pomníku i dnes odváží jít po setmění.

Bývalý pivovar stále čeká na dokončení rekonstrukce

Úrodná pole v okolí jsou pro obec zásadní stále. Funguje tam totiž zemědělské družstvo, které je vyhlášené kvalitou svých výrobků. „Máme ocenění za špekáčky, tlačenku, ale třeba i rosický koláč nebo teď nově tiramisu. Ale to ocenění není samozřejmě všechno, nám jde o kvalitu jako takovou. Všechny naše masné výrobky obsahují minimálně 92 procent masa, což v dnešní době bohužel standard už není,“ popisuje předseda rosického Zemědělského družstva Miroslav Vavřina.

Spustit audio

Související