Památník U Mrtvých je záhadné místo s nejednou legendou

Pod zeleným remízkem uprostřed polí nedaleko Rosic by nikdo nečekal hromadný hřbitov. A přece tu v jednom hrobě leží několik stovek ruských, pruských a francouzských vojáků. Tito nešťastníci zemřeli v roce 1813 většinou na tyfus a choleru v rosickém zámeckém lazaretu.

Dříve vedla kolem okresní silnice z Rosic přes Dobrkov do Luže. Po stavbě silnice nové místo osiřelo a zarůstalo lebedou. Místní si o tom místě vykládali strašidelné historky, například o vojákovi, který se mezi ostatními nešťastníky v hrobě probral, vylezl a dobelhal se do nedalekého Dobrkova, kde pak ještě dlouhá léta žil. O jeho osud se po 150 letech zajímala i francouzská ambasáda.

V dalších legendách bloudí krajem přízrak zraněného vojáka, prosícího o skývu chleba. Bludné kořeny stromů v remízku jsou podle pověstí smrtelným nebezpečím, kdo je překročí, cestu zpět už nenajde. Nebo pověst o ukradené vojenské truhle. Tu měl vzít jeden z rosických sedláků, u kterého byla doprovodná vojenská jednotka ubytovaná. Když si vojáci netušící nebezpečí odskočili na oběd, sedlák údajně hodil truhlu do studny a zaházel ji kamením.

Vojáci, kteří měli žold hlídat, byli za neuposlechnutí rozkazu popraveni oběšením. Ale ještě dříve, než jim kat podkopl stoličku, stačili hamižného sedláka i jeho statek proklít. Od té doby na zmíněném statku docházelo k záhadným tragickým úmrtím jejich majitelů.

V roce 1911 byl nad hrobem vztyčen kamenný pomník. Postavili ho synové jednoho z místních rolníků Josefa Dočkala, který je o to požádal v závěti. Údajně z vděčnosti za výhodnou koupi části farské zahrady.

Lozický most

Kamenný obloukový most mají Lozice dokonce ve svém znaku. Ještě v první polovině 19. století na jeho místě byla lávka a hned vedle brod. V roce 1868 se ale starosta Pachta zasadil o stavbu mostu, který by trvale odolával povodním. Za 1743 zlatých a 64 krejcarů ho postavil mistr zednický František Kolek z nedalekých Chroustovic.

Farma manželů Lechnýřových   

Stará pec na chleba u Lechýřových

Denisa a Vladimír Lechnýřovi přišli do Lozic v roce 2000. Koupili jeden z krásných, třebaže zdevastovaných, lozických kamenných statků. Opravili ho a dnes v něm pořádají exkurze pro školní a předškolní děti. Ukazují jim, jak se peče chleba a také jak se dělá sýr. Lechnýřovým se totiž na zahradě pase stádo koz.

Hasičské muzeum v Jenišovicích

Najdete ho hned za školou a mají tam věci skutečně nevídané. Například historický výsuvný žebřík, nebo jutové nádoby na vodu. Největší chloubou je ale desetimístné hasičské auto ŠKODA 125 vyrobené v roce 1928.

Hasičské auto Škoda 125
Spustit audio