Rovné zuby a krásný úsměv dokážou otevřít nejedny dveře

5. červen 2017

Přemýšlíte o rovnátkách? Poraďte se se specialistou, jestli je ve vašem případě taková léčba nutná. Vadu chrupu ovlivňuje hlavně genetika, někdy za to může předčasné vytrhávání mléčných zubů.

Určitě si zjistěte, jestli vám na rovnátka přispěje zdravotní pojišťovna. A pak už se jen správně o zuby starejte. Základem rozzářeného úsměvu je správná hygiena.

Základní rozluštění vady chrupu by mělo přijít od praktického zubního lékaře, který nás potom odkáže na ortodontistu. „První návštěva je konzultační, tedy krátké setkání s pacientem. Podíváme se nejen na stav chrupu, ale i obličej, abychom zjistili, jak vypadají zuby do úsměvu. Ve finále se domluvíme se, jestli je ortodontická léčba nutná,“ popisuje zubní lékařka Alena Mottlová.

V případě odhalené vady následuje podrobnější vyšetření, při němž pořídíme otisky a fotografie nejen skusu, ale i úsměvu a celého obličeje. Třetí návštěva u ortodontisty bývá individuální, na ní se probírá léčebný plán.

Malá matka, velký otec může být problém

Podle Aleny Mottlové jsou vady chrupu dané hlavně geneticky. „Když se podíváme na rodiče, tak u těch dětí většinou víme, proč má potomek křivé zuby. Někdy za to může i kombinace velkého otce a malé matky. Velké zuby po tatínkovi a malá čelist po mamince.“ Někdy bývá rozluštění složitější a jsou i případy, kdy za vadu u dětí může předčasné vytrhávání zubů.

Zubní rovnátka: zdravotní pomůcka, nebo módní doplněk?

Zdravotní pojišťovny na rovnátka přispívají

Jak potvrdila ortodontistka Alena Mottlová, zdravotní pojišťovny přispívají jak na rovnátka fixní, tak i snímací, ale jen částečně. U rovnátek snímacích uhradí zhruba polovinu z ceny destičky, kterou dítě nosí a u pevných hradí pojištovny práci lékaře. Za materiál, tedy zámečky, kroužky, oblouky zaplatíte sami. Finálovou cenu rovnátek pak hodně ovlivní to, za kolik je lékař schopný materiál nakoupit.

Hygiena chrupu s rovnátky není žádná věda.

Nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Jak jste zvyklí, používejte dál váš oblíbený kartáček, jednosvazkový kartáček na dočištění jednotlivých partií zubů a zámečků a pořiďte si mezizubní kartáčky. Čištění se věnujte večer před spaním, kdy není chrup omývaný slinami. Během dne čistíte pro svůj dobrý pocit a krásný úsměv, bez zbytků jídla.

„Zubní pastu vybírejte podle věku pacienta, dětem rozhodně nekupujte pasty pro dospělé,“ doporučuje Mottlová. Mají velké množství fluoru. Hlavně u předškoláků by mohlo dojít k takzvané fluoróze - onemocnění zubů, z přebytku fluoru. Zuby jsou sice zdravé, ale nejsou esteticky hezké, protože jsou pruhované.

autor: RIH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.