Rozsvítit fotbalová hřiště. Pardubický kraj vytipuje místa pro provizorní heliporty

16. únor 2021 10:36

Pardubický kraj chce vytipovat místa pro přistávání letecké záchranné služby. A to ve spolupráci se starosty obcí nebo hasiči. Jde o to, že do některých míst jede sanitka příliš dlouho, ale vrtulník nemá kde přistát.

Obcím hejtmanství přispěje například na osvětlení. „Kvůli těžkým popáleninovým stavům bylo potřeba pacienta transportovat do Prahy vrtulníkem. Nebylo kde přistát. Vytipovali jsme fotbalové hřiště, nejsou nad ním dráty. Naši hasiči ho během chvíle nasvítili a vznikl provizorní heliport,“ popsala Michaela Matoušková (STAN) zkušenost z Řečan nad Labem, kde byla starostkou.

Vrtulník letecké záchranné služby přistál na autobusovém nádraží v Holicích

Vhodných míst je podle ní určitě dost. Místa chce hejtmanství najít s pomocí dobrovolných hasičských sborů a krajské zdravotnické záchranné služby.

Mapa bílých míst

„Vytipujeme bílá místa, což je třeba na jihu kraje, kam má rychlá záchranná služba velkou dojezdovou vzdálenost. Pokud jde o fotbalová hřiště, kde by vrtulníky mohly přistávat, můžeme poskytnout obcím dotaci na osvětlení. Nestojí to téměř žádné peníze, ale zachraňuje to lidský život velmi rychle,“ řekla Matoušková.

Letecká záchranná služba v Pardubickém kraji není, do regionu létají záchranářské vrtulníky z okolních krajů. Základny mají v Hradci Králové nebo Olomouci.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související