Ruslan podruhé přistál v Pardubicích s nákladem zdravotnického materiálu z Číny

25. březen 2020 06:50

Na pardubickém letišti dnes podruhé přistál velkokapacitní letoun Ruslan se zdravotnickým materiálem z Číny určeném pro zvládání epidemie koronaviru. Vykládku Ruslanu organizuje armáda, která má na místě asi stovku vojáků a dvacítku nákladních aut.

Z čínského Šen-čenu letadlo odstartovalo v úterý ráno. Prvních více než 100 tun roušek, respirátorů, ochranných obleků a dalšího zdravotnického materiálu Ruslan přivezl do Pardubic v noci ze soboty na neděli.

Letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem přistál v Pardubicích

Do leteckého mostu, který zajišťuje dodávky ochranných zdravotních pomůcek ze zahraničí, je zapojena česká letecká společnost Smartwings, čínská letecká společnost China Eastern, vojenské speciály a velkokapacitní letouny An-124 Ruslan, jejichž využití je součástí programu Severoatlantické aliance s označením SALIS.

Dnes také přiletí z Hanoje zásilka 250 000 respirátorů letadlem vietnamské aerolinky Bamboo Airways. V Česku je několik týdnů nedostatek zdravotních ochranných pomůcek. Zatím stát za jejich nákup v zahraničí vynaložil tři miliardy korun. V Česku bylo v úterý asi 1400 případů nákazy novým typem koronaviru. Zemřeli tři lidé. Oficiálně se z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem vyléčilo v ČR zatím deset nakažených.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související