Letadla s respirátory z Číny budou přistávat v Pardubicích. První přiletí v sobotu

19. březen 2020 08:25

Letadla z Číny se zásilkami zdravotnického materiálu na ochranu před koronavirem budou přistávat na pardubickém letišti. Potvrdila to mluvčí Správy letiště Pardubice Iva Machová. Pardubice jako jediné potřebám vyhovují.

První stroj by měl podle ní přiletět v sobotu dopoledne. Do Pardubic by měla směřovat i další letadla převážející z Číny zdravotnický materiál. Termíny přistání zatím nejsou známé. „Přistávají tu všechna velká letadla. Letoun Ruslan přistává jen tady,“ řekla Machová.

Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit především respirátory, roušky či ochranné obleky. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by měl velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který si ČR najme, přepravit 30 milionů roušek. Další zdravotnický materiál mají přepravit soukromá letadla.

Největší transport v dějinách

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý podepsal příslušnou smlouvu se Smartwings a Czech Airlines. Armáda na Facebooku uvedla, že se shání všechna potřebná povolení pro let. „Chystáme pro vás jeden z největších transportů zdravotnického materiálu v dějinách,“ uvedla.

Ruslan by měl podle armády odstartovat ve čtvrtek v 11:00 z ukrajinského Kyjeva, poletí do čínského Šen-čenu. „Přivezeme pro vás dva miliony respirátorů N95, pět milionů roušek, 80 000 ochranných brýlí, 120 000 ochranných obleků a 50 000 testů, celkem 134 palet a 106 337 kilogramů," uvedla armáda. Roušky, respirátory a další ochranný materiál v zemi nyní při koronavirové epidemii chybí. Nemají je nemocnice, ordinace, ani zařízení sociální péče.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související