V Pardubicích přistál letoun Ruslan s respirátory a rouškami. Přivezl miliony kusů ochranných pomůcek

22. březen 2020 00:05

Na pardubickém letišti přistál letoun Ruslan se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Z Číny dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů a pět milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví. Obří letadlo se vydalo na cestu ve čtvrtek dopoledne z ukrajinského Kyjeva, v pátek naložilo 106 tun nákladu. Cestu má ještě dvakrát zopakovat.

Kromě respirátorů a roušek letadlo přivezlo 200 000 rychlotestů, 120 000 ochranných obleků a 80 000 brýlí.

Z letiště materiál odvezou nákladní vozidla hasičů do policejního skladu v blízkém Opočínku. Odtud jej hasiči budou rozvážet do distribučních center v jednotlivých krajích. Část bude směřovat i do páteřní sítě nemocnic a záchranné službě.

Z dodávky podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostane 2,3 milionu roušek ministerstvo zdravotnictví pro fakultní nemocnice.

„2,9 mil. jde krajům, a ty budou zásobovat krajské nemocnice a další zařízení,“ uvedl Hamáček krátce před přistáním letounu na twitteru.

V Praze okolo půlnoci přistálo letadlo společnosti China Eastern s miliony roušek pro ochranu před koronavirem nového typu. Náklad poputuje do skladu v Opočínku. 

autor: pta | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související