Ryanair ruší od července linku z Pardubic do Londýna kvůli problémům s letadly Boeing

9. duben 2019 07:10

Společnost Ryanair oznámila, že od 2. července do 26. října zruší lety mezi Pardubicemi a Londýnem. Důvodem jsou problémy s letadly Boeing 737 Max. Letiště se snaží vyjednat alespoň částečné zachování letů.

Důvodem rušení linky jsou problémy s letadly Boeing 737 Max. Ty teď nesmí létat kvůli dvěma tragickým nehodám tohoto stroje v Indonésii a v Etiopii. Ryanair sice zatím žádné letouny Boeing 737 Max nemá, nicméně jsou objednané a měly být nasazené do provozu právě v létě.

„Lety do Londýna pro nás loni představovaly 40 000 cestujících ročně. Jak dlouho budou zrušeny, není jasné. V každém případě je to pro nás velice nepříjemné,“ uvedla Hana Šmejkalová, ředitelka společnosti East Bohemian Airport. V loňském roce letiště přepravilo více než 147 000 pasažérů.

Mezi Pardubicemi a londýnským letištěm Stansted létá společnost třikrát týdně. „Snažíme se jednat, místo tří linek by mohly být třeba jen dvě. Pak by ale Ryanair musel ubrat zase na jiném letišti,“ uvedla Šmejkalová.

Cestující těsně před odletem z Pardubic do Londýna

Londýn končí, Alicante pokračuje

Kromě linky do Londýna létá nízkonákladový dopravce z Pardubic také dvakrát týdně do Alicante ve Španělsku. Tyto lety budou pokračovat.

V posledních dnech se objevily informace o ekonomických problémech provozovatele pardubického letiště. Podle některých médií skončilo hospodaření firmy EBA za loňský rok ve ztrátě kolem 20 milionů korun, letošní schodek má být až dvojnásobný.

Předseda představenstva společnosti EBA Petr Juchelka prohlásil, že společnost je v dobré finanční kondici, nemá žádné závazky a má volné finanční prostředky ve výši 30 milionů korun.

Interaktivní mapa. Klikněte pro více informací.

Menšinový vlastník, Pardubický kraj, se netají názorem, že zrušení linky je velký problém. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) je znepokojený hospodářským výsledkem letiště a chce zastavit i plánovanou investici do dokončení druhého patra terminálu. Zrušení linky do Londýna ho mrzí dvojnásob i proto, že pardubické letiště provoz dotovalo osmi miliony z vlastních prostředků.

„Čekáme, až nám vedení společnosti EBA předloží jasný, konkrétní materiál, co bude dál s letištěm na základě výsledku loňského roku, a mají nám předložit vizi na rok 2019 a následující rozvoj,“ řekl k situaci primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroj: ČTK

Související