Rybaření naučí děti trpělivosti a je to skvělá obrana před mobily

11. březen 2019

Rybářská sezona pomalu začíná. Brzy po zimě je dobré si najít menší revír, ve kterém se voda rychleji otepluje. V menších vodách bývají nejaktivnější kapři. Na pstruhy si musíme počkat až do dubna.

Chytání ryb bez povolení je takřka nemožné. „Český rybářský svaz se řídí zákonem, proto k lovu musíte mít vždy státní rybářský lístek a povolenku.  Jedinou výjimkou je sportovní lov v rybníkářském režimu, kde vám povolení k odlovu dává uživatel revíru,“ vysvětluje jednatel ČRS Václav Horák. Na břehu rybníků a řek má právo vás zkontrolovat nejen rybářská stráž, ale i městská nebo státní policie. Pokuty se pohybují v rozmezí od 3 do 100 tisíc korun.

Chci se stát členem ČRS

Kdo uvažuje o členství v Českém rybářském svazu, má dvě možnosti, jak si vše zjistit. „Buď se zájemci můžou podívat na naše webové stránky, nebo přímo navštívit rybochovné zařízení, kde jim vše naši zaměstnanci vysvětlí. Po vyplnění přihlášky musí absolvovat zkoušky. Testy si je možné vyzkoušet třeba na webu Rady českého rybářského svazu. Uchazeči by měli mít základní znalosti z poznávání a biologie ryb, způsobu lovu a rybářského hospodaření.“

Dědeček s vnoučaty rybaří u řeka

Pro nečleny se vydávají krátkodobé rybářské lístky, pro členy, kteří prošli zkouškami, jsou k mání roční, dvou a tříroční. Od loňského roku dokonce i celoživotní.

Rybaření a děti

I děti chytají na povolenku. „Počínaje školní docházkou mohou po přezkoušení ze základních znalostí získat rybářský lístek a díky tomu chytat ryby samostatně, nejlépe však za dozoru dospělých. Mladší děti mohou chytat pouze na povolenku dospělého a spolu s ním na jeden společný prut, udici.“ Díky rybařině se děti naučí pečlivosti, trpělivosti, férovosti a získají vztah k přírodě. Je to skvělá obrana před mobily, notebooky a počítači.

Chytání na částečně zamrzlém rybníku

Dotaz posluchače: Rád bych dostal jednoznačnou odpověď na otázku, zda mohu chytat na částečně zamrzlém nebo částečně rozmrzlém revíru, i kdyby mělo být u břehu jen malé oko v ledu. Z praxe zjišťuji, že názory se na to velmi různí.

„Obecně chytat pod ledem je zakázáno. Výjimečně takzvaný lov na dírkách, pod souvislou vrstvou ledu může povolit krajský úřad, nebo Ministerstvo zemědělství. Co se týče jen z části zamrzlého revíru, neměl by s tím být problém,“ odpovídá Václav Horák.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související