Ryby připluly. V chrudimském muzeu jsou šupináči stokrát jinak

6. září 2017

Nejenom na přivolání štěstí můžete použít rybí šupiny. A věděli byste, k čemu rybářům sloužila lejta? Spoustu nejenom rybích zajímavostí najdete na sérii akcí v Regionálním muzeu v Chrudimi.

Souvisí to s Národním zahájením dnů Evropského dědictví. Jejich hlavním tématem jsou Památky a příroda. Muzeum připravilo třeba výstavu Rybářství a rybníkářství nejen na Chrudimsku. „Zaměřuje se na všechno spojené s rybníkem. Nejde jenom o potravinový fenomén, ale je to taky významná činnost člověka spojená s ovlivňováním krajiny. Jsou tam ukázky rybářského náčiní. Máme dokonce i akvárium se živými sladkovodními rybami,“ říká ředitelka Klára Habartová.


Víte, co je...
Krondle - rybářský nástroj, který se používal při lovení ryb v noci (taková větší železná vidlička).
Lejta – dřevěná nádoba soudkovitého tvaru s vodou, do které se vkládaly chycené pstruhovité ryby, aby zůstaly čerstvé na přípravu do kuchyně

Hlavně děti by mohl nalákat průhled do vydří nory, vycpaniny zvířat, lovení ryb z kádě a podobně. Výstava potrvá až do listopadu. Doplní ji třeba ve čtvrtek 14. září od 17 hodin v přednáškovém sále muzea přednáška Adolfa Vondrky nazvaná Rybníkářství na Pardubicku.

Ryba v lidové kultuře

To je další výstava v Chrudimi. Možná by vás nenapadlo, kde všude se můžeme kromě vody setkat s rybou. „Objevíme symboliku ryby, která se vždy ukazovala v tradiční lidové kultuře. Z rybích šupin se dokonce vyráběly krásné dekorativní předměty i ozdoby na šaty. Budeme tam tedy mít ukázky šatů s rybími výšivkami.“

Podle Habartové se na sobotu chystá rybí workshop, kde se třeba právě budou vyrábět dekorativní předměty z rybích šupin. V sobotu 16. září se pak můžete vydat na exkurzi na Bohdanečský rybník.

Mytologie i Antarktida

V chrudimském muzeu se taky otevírá expozice Země a člověk. Zachycuje geologické nálezy a přírodniny spojené s mytologií. Za ní stojí Tomáš Pavlík.

A kurátorku Simonu Vylíčilovou byste našli za výstavou Antarktida a ozonová díra. „Pořádáme ji u příležitosti třiceti let od podepsání Montrealského protokolu o ochraně ozonové vrstvy. Máme tam třeba lebku koně, který byl už na jedné z prvních výprav na Antarktidu. Jsou tam taky tři druhy tučňáků žijících v daném prostředí. Ukazujeme i vybavení polárníka,“ vypočítává Klára Habartová.

autor: MAL
Spustit audio